Teodorovici: România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern

1

România a atras peste 5 miliarde de euro din fonduri europene de la instalarea actualului Guvern și până în prezent, potrivit ministrului Eugen Teodorovici, senator PSD, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri.

„În perioada 1 mai 2012 — 5 mai 2014, România a solicitat rambursarea a peste 5,05 miliarde de euro și a încasat o sumă de peste 5,07 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune. Astfel, suma totală solicitată Comisiei Europene pentru a fi returnată țării noastre era de peste 6,68 miliarde de euro la data de 5 mai a.c., rata de absorbție curentă fiind de aproape 35%. În același timp, valoarea fondurilor rambursate României până la data menționată se ridica la peste 6,5 miliarde de euro, rata rambursărilor fiind de aproximativ 34%”, a spus Teodorovici.

Acesta a precizat că până la finele acestui an România va avea o rată de peste 50%, iar în 2015 — de 80% „indiferent de acuzele pe care le lansează acum tocmai cei care au distrus sistemul atragerii fondurilor europene în decursul unei întregi guvernări”.

Faptul că România a atras, spune Teodorovici, peste 5 miliarde de euro din fondurile europene de la instalarea actualului Guvern (mai 2012) și până în prezent a făcut ca suma încasată de țara noastră în această perioadă să fie de 4,5 ori mai mare decât cea atrasă în toți anii anteriori: 2007, 2008, 2009, 2010 și 2011.

„Actualul Guvern a demonstrat că are capacitatea de a înregistra rezultate excepționale în utilizarea fondurilor europene și puterea de a repara greșelile extrem de grave făcute de guvernele anterioare. Vă reamintesc, în perioada 1 ianuarie 2007—1 mai 2012, România a primit doar 1,4 miliarde de euro din fondurile europene. Din acest motiv, economia românească nu a primit finanțări de care avea nevoie ca de aer, mii de IMM-uri au dat faliment și, astfel, am ajuns ca în prezent să avem doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, număr de trei ori mai mic decât media înregistrată la nivelul UE. Mai mult decât atât, nu au fost create locuri de muncă iar viața românilor nu a fost îmbunătățită cu nimic în acea perioadă, din cauza proastei gestionări a întregului sistem al fondurilor europene, România având blocate cele mai importante cinci programe operaționale, adică 98% din fondurile alocate”, arată senatorul PSD.

Potrivit acestuia, actuala guvernare a luat toate măsurile necesare pentru deblocarea tuturor programelor, a simplificat și eficientizat sistemul de implementare și a accelerat puternic absorbția fondurilor europene.

„În pofida rezultatelor excepționale, mai avem multe de făcut pentru a repara greșelile trecutului. România merită să fie pe primul loc, iar munca pe care o depunem merge în această direcție, motiv pentru care Comisia Europeană a reînceput efectuarea plăților către România după ce actualul guvern a înregistrat performanțe, iar țara noastră este acum văzută ca un partener serios”, conchide Teodorovici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Gigel spune

    In suma asta intra si subventia pe suprafata pe care o primesc fermierii( care este grosul ) si pentru care dom Teodorovici n-are niciun merit . Sau , ma rog ,il are doar pe acela pe care il are si un postas care cara pensia .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.