Vica li Heteş din Hida – povestea tulburătoare a 101 ani de luptă cu viaţa

Vica li Heteş din Hida este, la 101 ani împliniţi în luna mai, unul dintre cei zece locuitori ai Sălajului care au strâns mai mult de un secol de existenţă.

După o viaţă de luptă cu greutăţi de tot felul, presărată prea puţin cu momente de bucurie, bătrâna mai are încă o sclipire de spirit viu în priviri şi un singur regret: că nu mai poate munci pământul. Prima dată a vizitat un spital la 99 de ani, iar secretele longevităţii sale sunt simple: multă muncă încă din fragedă copilărie şi câte un păhărel de pălincă în fiecare dimineaţă.

Curtea casei din localitatea sălăjeană Hida unde locuieşte Ludovica Blaga şi fiica ei, Amalia Păcurar, surprinde prin ordine şi curăţenie, dacă te gândeşti că este îngrijită de două femei, cu vârste de 101 şi 79 de ani. Grajdul de vaci e gol şi nici guiţatul porcilor nu se aude, singurele animale de curte fiind trei cloşti cu o semedenie de pui ce aleargă în toate direcţiile, pentru a găsi insecte sau râme. Doar una dintre găini e în libertate, cea de-a doua fiind izolată, cu puii ei, într-o cutie de lemn acoperită cu plasă. Amalia Păcurar sau Malica, aşa cum o alintă cunoscuţii, e întotdeauna bucuroasă de oaspeţi. La fel şi mama ei, cunoscută în sat ca Vica li Heteş. Dialogul cu cele două se leagă uşor, într-o bucătărie de vară unde o a treia cloşcă stă cuminte pe ouă, într-o cutie de carton plină cu paie.

Citeste si:  Philip Hammond - un politician discret, dar care poate da frisoane Europei

E greu de spus dacă 13 a fost un număr cu noroc sau cu ghinion pentru Vica li Heteş din Hida. A văzut lumina zilei în anul 13 din secolul trecut, iar la un an şi jumătate de existenţă şi-a pierdut mama. Câţiva ani mai târziu tatăl a fost nevoit să plece pe front, în ograda casei din Hida rămânând şase copii, dintre care cel mai mare, sora Lina, avea 12 ani. Aşa a ajuns Ludovica să facă de mâncare şi să spele rufe la râu la vârsta la care majoritatea oamenilor se bucură de jocurile copilăriei.

„M-am descurcat cum am putut. Eu am rămas micuţă de mama mea la un an şi jumătate. Tatăl meu era plecat în război. Făceam pătură de tomagi (tăiţei — n.r.). Eram de vreo şapte ani şi n-ajungem la masă şi am avut un frate, Sidor, îmi punea un scăunel la picioare şi grijea să nu să-mboarde scăuneaşul, să pot suci pătura. Am fost şase fraţi. Eu am fost cea mai mică. Ș-apoi, dragă, eram micuţă şi iarna băgam hainele-n ciubăr şi mă duceam la vale cu ele. Bietul Sidor şi cu Izmănuca (un alt frate — n.r.) îmi duceau ciubărul, că nu îl puteam duce, c-am fo micuţă. Mi-o îngheţat piciorele acolo până gătam hainele. Avut-am nou ani”, povesteşte femeia pentru care viaţa a fost una grea.

Citeste si:  Marmotele se contrazic în privinţa sosirii primăverii

Pentru noi, cei de astăzi, este probabil greu de imaginat o hrană constând în apă cu oţet şi zahăr, „asortată” cu un boţ de mămăligă, însă pentru Vica li Heteş mâncarea amintită a fost una pe care servit-o nu de puţine ori.

„Mâncam mălai coşit (cu coaja crăpată — n.r.). Opărem fărina de porumb cu apă clocotită, făcem aluatul de sara ş-apoi frământam cu aluatul. Lăsam să dosptească, până crepa tă-tă-tăt pe deasupra. Făcem aşe bruji (boţuri — n.r) în mână, punem pă lopată, pă pănuşoi de mălai, luam apă din blid, tă-tă-tăt îl murluiem (netezeam — n.r.) pă deasupra, să fie fin şi-l băgam în cuptor, îl lăsam două ceasuri ş-apoi ăla era mălai. Când avem clisă, mâncam mălai cu clisă şi cu ceapă. Pâine făceam la Crăciun şi la Paşti. Mâncam mălai cu apă, oţet şi miere coşte (zahăr cubic — n.r.). Făcem zamă de chimin — strângem vara chimin, îl uscam, făcem fasole, ce dădea Dumnezeu. Făcem mămăligă cu silvoiţă, mămăligă cu zamă de creangă (fructe uscate — n.r)”, spune Ludovica Blaga.

Citeste si:  Decana de vârstă a omenirii, afro-americana Jeralean Talley a murit la 116 ani

Cu toate lipsurile, familia ei creştea câte un porc pe care îl tăia de Crăciun, dar care nu ajungea la mai mult de 30 de kilograme, pentru că nu aveau cu ce să-l hrănească.

Dacă Primul Război Mondial nu a lăsat prea multe amintiri, a doua conflagraţie mondială a găsit-o pe Vica li Heteş căsătorită, cu bărbatul plecat pe front şi cu trei copii în grijă, dintre care unul dintr-o căsătorie anterioară a soţului. Împotriva bombardamentelor, femeia şi copiii se ascundeau într-o groapă săpată în curte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata