Corlăţean: Este datoria tuturor europenilor să conlucrăm permanent pentru a consolida rolul şi influenţa UE

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, arată, vineri, 9 mai, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Europei, că în contextul evoluțiilor actuale din regiune este datoria tuturor europenilor să conlucreze permanent pentru a consolida rolul și influența Uniunii Europene.

„Sărbătorim astăzi Ziua Europei, prilej de reafirmare a principiilor fundamentale, care stau la baza acestei construcții: unitate și solidaritate. (…) Viziunea părinților fondatori, care s-a născut din dorința de a crea un spațiu al păcii, stabilității și dezvoltării economice al unei Europe Unite, după cel de-al Doilea Război Mondial, nu a încetat să își demonstreze viabilitatea. Să nu uităm că Europa Unită înseamnă spațiul democrației, libertății și al respectării drepturilor omului”, se arată într-un comunicat de presă .

Corlățean subliniază că Europa unită este un proiect la care au aspirat generații de români, convinși, de-a lungul vremii, de identitatea lor europeană și de apartenența spațiului românesc la comunitatea europeană de valori.

Citeste si:  Republica Moldova va înainta cererea de aderare la UE în 2015

„Și iată, astăzi, suntem mândri să participăm activ la consolidarea proiectului unității europene. Drumul nu a fost unul ușor, dar, în ciuda dificultăților, nimeni nu poate nega avantajele și oportunitățile pieței comune, pentru statele membre, pentru fiecare cetățean. Este munca fiecăruia dintre noi. Europa este acum parte din viața noastră de zi cu zi”, se precizează în mesajul adresat de șeful diplomației române.

Potrivit ministrului Corlățean, anul acesta evoluțiile regionale arată că solidaritatea europeană este „mai necesară ca oricând”.

„Ce se întâmplă acum în Ucraina, cel mai mare vecin al nostru, ne demonstrează încă o dată, dacă mai era cazul, că ancorarea europeană fermă, clară și fără echivoc, este calea pentru securitate, pace, prosperitate pentru toți cetățenii continentului nostru”, argumentează Corlățean.

Citeste si:  La frontieră, în ultimele 24 de ore, au trecut aproximativ 78.300 de persoane

El apreciază că România, la șapte ani de la aderare, a devenit un partener credibil.

„Principala motivație a României în drumul către Uniunea Europeană a fost conștiința apartenenței la o comunitate a valorilor de care fusese separată prin hazardul istoriei pentru mai bine de jumătate de secol”, explică demnitarul român.

El amintește că Ziua Europei în acest an este sărbătorită și în contextul alegerilor europarlamentare de pe 25 mai, care, apreciază șeful diplomației române, au loc într-un moment „crucial” pentru întreaga Europă.

„Am depășit împreună un ciclu economic foarte dificil pentru întreaga Europă, cu măsuri adoptate în plan național în multe state membre, dar și la nivelul Uniunii Europene, cu urmări dureroase pentru oameni: austeritate, șomaj. Din păcate, astfel măsuri au dus și la revigorarea unor discursuri și atitudini politice antieuropene, eurosceptice, xenofobe, populiste”, arată Corlățean.

Citeste si:  Politica revanşardă a României ar putea submina stabilitatea politică din sud-estul Europei

Totodată, de Ziua Europei, ministrul Afacerilor Externe adresează și „un gând special” pentru Republica Moldova.

„Frații noștri de peste Prut (…) au reușit o adevărată performanță pe drumul lor european. Liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni reprezintă o dovadă concretă de integrare europeană. România a fost și va fi în continuare un partener de încredere pentru Republica Moldova în demersurile legate de integrarea deplină în marea familie europeană, pentru că Republica Moldova a fost și este parte a Europei”, afirmă Titus Corlățean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelutu spune

    De cind exista Romania,nu a avut asa un idiot in fruntea ministerului de externe!De altfel,este in ton cu partidul tradatorilor si vinzatorilor de tara,numit PSD!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata