Ion Ţiriac, legendă a tenisului şi afacerist de succes

38

La 9 mai 2014, marele tenismen şi om de afaceri Ion Ţiriac împlineşte 75 de ani.

S-a născut în Braşov. A urmat Liceul ”Andrei Șaguna” din oraşul natal, după care a absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti, în prezent, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, cu titlul de profesor de educaţie fizică şi sport, specializarea în tenis şi baschet.

Prima consacrare în sport a avut-o ca hocheist. Între 1958-1964, s-a remarcat ca jucător de hochei profesionist în cadrul clubului Știinţa Bucureşti, participând cu echipa naţională a României la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheaţă şi reprezentând România la Olimpiada de Iarnă de la Innsbruck din 1964.

În paralel, între 1957 şi 1972 activează ca jucător de tenis la Steagul Roşu Braşov şi Dinamo Bucureşti, câştigând peste 40 de titluri.

Citeste si:  Taxele de admitere aduc Universităţilor câte un milion de dolari

A jucat 109 meciuri de tenis în Cupa Davis, între 1959-1977, dintre care a câştigat 70. A fost prezent de trei ori în finalele Cupei Davis: 1969, 1971, 1972.

Anul 1970 a fost unul dintre cei mai buni ani ai carierei sale sportive. Atunci, împreună cu Ilie Năstase, a câştigat turneul de dublu de la Roland Garros, învingându-i pe americanii Arthur Ashe şi Charlie Pasarell cu 6-2, 6-4, 6-3.

În urma acestor performanţe, Ion Ţiriac a primit titlul de ”Maestru Emerit al Sportului”.

După retragerea din activitatea competiţională, a continuat să se implice în viaţa sportivă din posturile de antrenor, promoter, manager, consultant şi organizator de turnee de tenis.

Citeste si:  Tenis: Simona Halep, prima jucătoare română care învinge liderul mondial

Printre sportivii de succes cu care a lucrat se numără: Guillermo Vilas, care a ajuns până pe locul 2 în clasamentul ATP; Henri Leconte, care a ajuns pe locul 5, remarcându-se în special în partidele de dublu cu Yanick Noah şi ca reprezentant al Franţei în meciurile de Cupa Davis; Virginia Ruzici, câştigătoarea din 1978 a turneului Roland Gaross; Gianni Ocleppo, cel care a câştigat titlul la Linz în 1981; Dinara Safina, finalistă a trei turnee de Grand Slam şi rusul Marat Safin, care şi-a început cariera de tenisman în 1997, iar în 2000 a câştigat primul său turneu de Grand Slam la US Open, urmat, în 2005, de câştigarea Open-ului Australian.

Alte două nume mari ale sportului alb cu care Ion Ţiriac a lucrat sunt Boris Becker şi Goran Ivanisevic. Primul, manageriat de Ion Ţiriac între anii 1985 şi 1994, în ascensiunea spre poziţia de lider în tenisul mondial masculin, a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Turneului de la Wimbledon care a câştigat acest Open la vârsta de 17 ani.

Citeste si:  Tenis: Echipa Simonei Halep pentru anul competiţional 2015

În 1988, a câştigat 7 din 8 finale şi a condus Germania către prima sa Cupă Davis în faţa Suediei, devenind una dintre cele mai faimoase figuri din lumea tenisului. La rândul său, Goran Ivanisevic reuşit performanţa de a câştiga la Wimbledon în 2001 beneficiind de un wild card, fiind de asemenea finalist în anii 1992, 1994 şi 1998, ajungând până pe poziţia a 2-a în clasamentul ATP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata