Circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia de la începutul crizei ucrainene

De la începutul crizei ucrainene, circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia, estimează președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat luni de cotidianul RBC Daily și preluat de RIA Novosti.

Declarația a fost făcută la o conferință de presă desfășurată după reuniunea lunară a acestei instituții, ce a avut loc pe 8 mai. În plus, Draghi susține că nu se știe unde s-au dus acești bani. Este cea mai mare sumă evocată până în prezent, depășind estimările celorlalți oficiali europeni sau ruși.

Citeste si:  Reducerea TVA la alimente a fost benefică; preţurile au scăzut, în medie, cu 8,2%

Banca Centrală a Rusiei a evaluat anterior la 51 de miliarde de dolari ieșirile nete de capital în primul trimestru al anului în curs. La rândul său, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaev, a declarat că aceste ieșiri ar putea ajunge la circa 70 de miliarde de euro pentru întregul an 2014. În opinia fostului ministru de finanțe Alexei Kudrin, suma s-ar cifra la aproximativ 110 miliarde de euro tot până la sfârșitul acestui an.

‘Companiile europene care lucrează în Rusia încearcă să-și limiteze riscurile transferându-și banii, astfel încât să fie protejate de eventuale sancțiuni, în timp ce companiile ruse își deschid conturi în străinătate pentru a-și continua afacerile în cazul unor sancțiuni occidentale împotriva marilor bănci rusești’, explică Chris Weafer, partener al societății de consultanță Macro Advisory.

Citeste si:  Poroşenko: "Putin vrea toată Europa"

Dacă estimarea lui Draghi este exactă, atunci Rusia s-ar putea afla într-o situație mult mai grea decât credem, avertizează Timothy Ash, analist la banca londoneză Standard Bank. Ca termen de comparație, în trimestrul al treilea al anului 2008, perioada de vârf a crizei economice mondiale, capitalul net care a părăsit Rusia s-a cifrat la mai puțin de 100 de miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata