Cultivarea căpşunilor în 2014: Preţ la producător de 5 lei/kg şi profit de 12.500 de euro la hectar

În localitatea Halmeu din judeţul Satu-Mare, care asigură jumătate din consumul intern de căpşuni, a început recoltarea fructelor din câmp, cu câteva zile mai devreme decât normal datorită vremii frumoase, scrie agrointel.ro.

De pe vremea lui Ceauşescu, aici exista un CAP care se ocupa exclusiv de cultura căpşunului iar această tradiţie a fost moştenită de către fiecare familie din Halmeu. În prezent, aproape 500 de hectare sunt cultivate cu căpşuni în această zonă.

 

  • 10-12 tone la hectar

Alin Hotea, împreună cu un partener, cultivă căpşuni pe 2,5 hectare în câmp şi spune că în acest an recolta va fi de 10-12 tone de căpşune la hectar.

”Este o recoltă foarte bună, nu am avut nicio problemă majoră în acest an. În acest moment, eu vând la angrosişti cu 8 lei kilogramul iar într-o săptămână, maxim 10 zile, preţul va ajunge la 4-5 lei. Consider că în vârf de producţie, preţul corect la consumatorul final pentru căpşunile româneşti ar trebui să fie 6-7 lei. Eu vând peste tot în ţară, şi la Suceava, şi la Alba-Iulia, şi la Braşov, şi la Iaşi. Gustul căpşunilor de Halmeu este fără pereche”, spune Alin Hotea.

 

  •  Dana şi Regina, vedetele show-ului

Fermierul sătmărean s-a orientat exclusiv către soiurile autohtone, pe care le consideră incomparabil mai bune la gust faţă de cele străine.

Recent am vorbit cu cineva de la Oradea, care a plantat un soi de la un importator din California tocmai. Producţie bune, fructe mari de tot. Însă mi-a zis că nu ştia dacă mănâncă căpşune sau castravete. Eu folosesc soiurile Premial, destul de timpuriu însă dulce şi aromat, Dana şi Regina, nişte soiuri apreciate care produc şi un aspect comercial bun al căpşunelor”, explică Hotea .

 

  • Costuri de 4.500 de euro la hectar

Dacă ar fi să dea un sfat celor care doresc să se apuce de această afacere, fermierul spune că cel mai important lucru este gestionarea timpului: ”Este o cultură care necesită multă atenţie, multă muncă dacă vrei să iasă recoltă bună şi să faci bani. Cât timp te ocupi cu căpşunul, laşi altă treabă deoparte. Asta e marele secret din punctul meu de vedere.”

Profitul este bun, dacă luăm un preţ mediu şi o producţie o medie pentru acest an, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeaşi suprafaţă ajung şi la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

  • Dulceaţa de căpşuni româneşti ”înghite” mai puţin zahăr

Cel mai mare of al ”căpşunarilor” din Halmeu este că nici un investitor din industria alimentară nu s-a gândit să facă o fabrică de prelucrare a fructelor în zonă.

”E păcat de Dumnezeu. Ce dulceaţă, ce sirpouri s-ar obţine aici. Avantajele ar fi pentru toată lumea, producător, procesator, consumator. Produsele de aici ar fi mult mai ieftine deoarece la căpşunile noastre foarte dulci ar intra mai puţin zahăr în procesul de prelucrare iar produsele finite ar fi mult mai sănătoase. Iar noi, fermierii, am avea mai multă predictibilitate la preţ şi cantitatea contractată. Poate ne aude cineva şi îi vine această idee” este mesajul acestui fermier de nivel mediu din Capitala românească a căpşunului.

 

  • Sfat: cum recunoşti căpşuna românească

Alin Hotea are un singur sfat pentru consumator, dacă vrea să mănânce un fruct românesc, de calitate, şi să evite importurile: ”Mulţi vând căpşune din import şi zic că sunt româneşti, autentice. Ca să nu se lase păcăliţi de aspect, le recomand celor care merg la piaţă său la supermarket să ia o căpşună, să închidă ochii şi să o guste. Dacă simt o dulceaţă şi un parfum ca în copilărie, atunci e bine. Când guşti o căpşună şi o şi vezi în acelaşi timp te pot păcăli un pic simţurile, nu e acelaşi lucru. Pentru că căpşună mare, aspectuoasă vizual mai taie un pic din gustul acru şi consistenţa de burete.”


loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.