EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Iancu (SLPR): Există posibilitatea să intrăm în greva foamei mai devreme decât la data stabilită iniţial

0

Programul acțiunilor de protest stabilit pentru următoarea perioadă va fi respectat întocmai, însă există posibilitatea de a intra în greva foamei mai devreme decât la data inițială, a declarat, duminică, 11 mai, Cristian Iancu, secretar general adjunct al Federației Sindicatelor din Poștă și Telecomunicații /FSPT/.

La rândul său, Matei Brătianu, președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, a menționat că la greva foamei vor lua parte circa 100 de persoane, lideri de sindicat și reprezentanți din structurile de conducere. Aceștia ar putea intra în greva foamei din 16 mai, cu trei zile mai devreme decât anunțaseră anterior.

‘Directorul general al Poștei Române a binevoit să transmită chiar în ziua pichetului organizat miercuri, pe 7 mai, o circulară directorilor de oficii județene prin care le-a cerut că ancheteze cine se află în spatele protestelor organizate în aceste zile. Vreau să-l asigur pe domnul Smeeianu (Ion Smeeianu — directorul general al Companiei Naționale Poșta Română — n.r.) că vom continua protestele după programul stabilit. Mai mult, există posibilitatea să se intre în greva foamei mai devreme de 19 mai, cum se stabilise inițial’, a afirmat Iancu.

Întrebat ce așteaptă din partea oficialităților în urma acestui protest, oficialul FSPT a precizat că speră într-o discuție cu un reprezentant al Guvernului.

‘Sperăm ca azi (duminică — n.r.) să fim primiți la Guvern în audiență, dacă va fi cineva acolo. Vrem să depunem un document cu doleanțele noastre și poate găsim înțelegere acolo’, a arătat Cristian Iancu.

Duminică, aproximativ 4.000 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) din mai multe zone ale țării demonstrează în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, de la ora 10,00. Potrivit organizatorilor, mitingul urmează să se încheie la ora 12,00.

Protestatarii solicită, în principal, demiterea directorului general al Companiei Naționale ‘Poșta Română’ /CNPR/, Ion Smeeianu, și a directorului executiv, Rosita Alexe, dar și acordarea unei creșteri salariale egale cu echivalentul inflației, în sumă fixă, tuturor salariaților, începând cu data de 1 iunie.

Conform calendarului de proteste anunțat, marți, 6 mai, de către Matei Brătianu, președintele SLPR, în data de 13 mai va fi declanșată greva japoneză în toată țara, iar joi, 15 mai, vor avea loc pichete la sediile oficiilor județene de poștă din toată țara și la sediul CNPR, începând cu ora 10,00.

Datele oficiale ale Companiei Naționale ‘Poșta Română’ /CNPR/ arată, în primele trei luni din 2014, un profit operațional de 22,5 milioane lei, dar și o reducere a personalului de conducere cu 55%.

‘Procesul de readucere a companiei pe profit s-a datorat implementării unei serii de măsuri luate de managementul companiei privind eficientizarea și dezvoltarea activității, cât și a optimizării cheltuielilor, prin restabilirea echilibrului între volumul de prestații poștale și a numărului de angajați, atât la nivel operațional cât și la nivel administrativ. În aceste condiții, personalul de conducere a fost redus cu 55%, de la 388 în martie 2012, la 173 în martie 2014, iar personalul funcțional s-a redus cu 16% de la 2.128 în martie 2012 la 1.771 în martie 2014. Personalul operațional s-a redus, prin disponibilizare colectivă, cu 3.650 angajați, respectiv cu 11%. În luna mai 2012, la preluarea managementului de către noua echipa de conducere, Poșta Română se afla în prag de insolvență, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate în perioada anilor 2009 — 2011″, a declarat, recent, purtătorul de cuvânt al CNPR, Dan Dumitrescu, într-un comunicat.

Acesta a precizat că veniturile Poștei Române în luna precedentă schimbării de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane lei, în timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 109,2 milioane lei, determinând pierderi de 9,9 milioane lei.

Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, ponderea cheltuielilor salariale a rămas constantă la un nivel de 70%. Creșterea veniturilor lucrătorilor poștali este asigurată printr-un mecanism triplu: spor de vechime (între 5 — 25%) plus spor de fidelitate (între 3 — 18%), plus automatul de clasa (creșterea periodică, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de baza în urma unui examen), precizează CNPR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.