Romanca – cel mai tânăr pui de zimbru din Rezervaţia Slivuţ-Haţeg

0 8

Cel mai tânăr membru al Rezervației de zimbri Slivuț-Hațeg este Romanca, femela fiind primul pui de zimbru care s-a născut, în acest an, în spațiul natural protejat din pădurea de carpeni, stejari și brazi de pe Dealul Hațegului.

„Puiul s-a născut în urmă cu două zile, chiar de Ziua Europei. Este o femelă pe care o cheamă Romanca, iar naș de botez i-am fost eu. Starea de sănătate a puiului este foarte bună. Am văzut-o împreună cu medicul veterinar, care s-a declarat mulțumit”, a declarat duminică, Alexandru Bulacu, responsabil de proiecte în cadrul WWF-România.

Mama Romancăi este Roxana, o femelă care a fost inclusă inițial într-un program de reintroducere a zimbrilor din rezervații în zone sălbatice. Din cauză că s-a constatat că femela era gestantă, s-a procedat la înlocuirea ei cu o alta, tot din Rezervația Slivuț-Hațeg. Programul este derulat de organizațiile de mediu Rewilding Europe și WWF-România.

Rezervația de zimbri Slivuț-Hațeg se află în administrarea Direcției Silvice Hunedoara și numără acum 13 zimbri.

Tradiția rezervației din Hațeg impune ca numele zimbrilor să înceapă cu „Ro”, de la România. Rezervația are o suprafață de 20 de hectare și poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Zimbrii pot fi văzuți într-o zonă special împrejmuită, cu vegetație forestieră, turiștii având posibilitatea să-i admire în siguranță.

Rezervația de zimbri de la Hațeg a fost înființată în anul 1958, la 110 ani după ce ultimul zimbru a fost împușcat în pădurile din Moldova. Primii doi zimbri au fost aduși la Hațeg din Polonia, după care s-a încercat mărirea populației de animale prin reproducere pe cale naturală și aducerea a încă doi zimbri, tot din Polonia, în anul 1963. De atunci, numărul zimbrilor a crescut iar o parte au fost transferați și în alte rezervații din țară.

Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălțime de doi metri și trăiește circa 28 de ani.

Populația de zimbri din țară abia dacă ajunge la o sută de exemplare iar la nivel european numără maximum 2.000 de capete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata