Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut fraudulos prin spaţiul aerian românesc

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a afirmat luni că avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian românesc.

Potrivit ministrului de Externe, cursa cu care se deplasa Dmitri Rogozin spre Chișinău era una privată și nu a primit acceptul de a traversa spațiul aerian al României. „Cursa respectivă care era o cursă privată, chiar dacă având o delegație oficială, având un caracter special, a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian, probabil și bulgar, și românesc cu o perioadă scurtă de tranzit în spațiul aerian românesc având aprobarea pentru deplasare aprobată de Eurocontrol, în mod fraudulos pentru că întrebările puse atât de bulgari, cât și de autoritățile competente românești — ROMATSA și Autoritatea Aeronautică — s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării și chiar o minciună cel puțin în momentul în care s-a spus în mod explicit că nu ar fi pe lista de pasageri”, a spus Corlățean la Digi 24.

El a arătat că în momentul în care a existat confirmarea clară a listei de pasageri pe care se afla și Dmitri Rogozin, fapt demonstrat și de prezența vicepremierului rus la Chișinău, autoritățile competente românești au refuzat dreptul de tranzit al aeronavei respective dinspre R. Moldova.

Ministrul Corlățean a susținut că s-a folosit în mod fraudulos un truc, obținându-se dreptul de tranzit de la Eurocontrol pentru așa-zisa cursă privată, el subliniind că în

România nu a existat certitudinea listei de pasageri, motivând că pilotul a refuzat să dea răspunsuri în legătură cu această listă.

Corlățean a spus că măsura luată în cazul cursei respective a fost una firească și că aceasta a corespuns regimului de sancțiuni adoptat de UE.

El a arătat că la propunerea sa Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situația din Ucraina, declarații și vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

„Profilul vicepremierului rus este unul cunoscut, știm ce a făcut și înainte de a intra în cariera diplomatică și după aceea cea politică, dar în egală măsură trebuie spus că a depășit o linie roșie, a depășit fiind în același timp subiect al regimului de sancțiuni — amenințările la adresa României, la adresa Republicii Moldova, șantajul pe care îl practică cu Republica Moldova în sensul de a bloca, de a determina blocarea semnării Acordului de Asociere, astfel ar urma să fie adoptate măsuri economice dure, drastice la adresa Republicii Moldova. Odată ce a trecut această linie roșie, în mod necesar, MAE a adoptat o reacție publică foarte clară și astăzi în cadrul CAE am ridicat acest subiect și iată cu un rezultat concret, o poziție clară adoptată de miniștrii de Externe din UE”, a spus Corlățean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.