Imre Vass (cercetător): Energia prin fotosinteză, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

AGERPRES: Cum apreciați fotosinteza ca sursă alternativă de obținere a energiei?

Imre Vass: Fotosinteza, ca și proces de fixare a energiei solare pe planetă, există încă de la începutul vieții pe pământ. Practic, fotosinteza este sursa de energie a planetei. Capacitatea este extrem de mare. Energia solară care se captează în procesul de fotosinteză e de circa 20 de ori mai mare decât nevoile energetice ale societății noastre actuale, deci există o disponibilitate energetică majoră. Trebuie doar lucrat la înțelegerea procesului, captarea lui și folosirea lui în interesul omului.

Și aici s-au făcut deja pași importanți. În țări precum Brazilia o mare parte din combustibilii folosiți se obțin din trestia de zahăr sub formă de bioetanol, la fel în Statele Unite porumbul este folosit pentru producția de bioetanol. Sunt deja câteva exemple foarte bune. Importantă este până la urmă eficiența cu care se face convertirea acestei energii solare în procesul de fotosinteză. Una dintre plantele cele mai eficiente este trestia de zahăr, care are o rată de conversie de 1%, ca o medie anuală, deși teoretic se poate ajunge până la 30%.

Există loc pentru optimizarea fenomenului în sine și, de aceea, se și lucrează și se cercetează în acest domeniu. Problema este alegerea pe care trebuie să o facă societate între folosirea plantelor ca sursă de hrană și folosirea lor ca sursă de energie. În Brazilia, circa 10% din terenul arabil este folosit pentru producția de trestie de zahăr, obținând bioetanolul pentru mașinile pe care le au. În Europa, într-o zonă temperată, cum suntem noi, am avea nevoie de spații mult mai mari.

Citeste si:  ANI verifică incompatibilitatea senatorilor Mircea Diaconu, Paul Ichim şi Mircea Cinteză

 

AGERPRES: CCB Jibou are un proiect privind studiul fotosintezei la cianobacterii. Cum ar putea fi folosite cianobacteriile sau algele ca și sursă de energie?

Imre Vass: Într-adevăr, microalgele, algele verzi și cianobacteriile au o eficiență energetică mai mare. Ele cresc în mare și nu mai există competiția aceasta cu terenul agricol terestru. Problemele care trebuie rezolvate și care cer mai multă cercetare în domeniu sunt faptul că trebuie să crești cantități mari de asemenea alge și nu avem experiență ca și societate, în acest domeniu — plante creștem de zeci de mii de ani, alge creștem de 10-15 ani, iar mai apoi să menținem aceste culturi libere de contaminări.

Citeste si:  O bancă importantă de la noi din țară se retrage! Care este motivul

Altă problemă este faptul că se generează o cantitate mare de biomasă, din care partea lipidică a lor, până la 20%, poate fi folosită pentru obținerea de biodisel, dar rămâne 80%. Una dintre soluții ar fi să nu consumi biomasa, ci să ai niște bioreactoare în care ele să producă hidrogen sau alți compuși volatili iar tu să ai același număr de celule care să producă gaze ce pot fi utilizate ca și combustibil, fără o cantitate mare de biomasă.

 

AGERPRES: Ar putea deveni fotosinteza principala modalitate de obținere a energiei, în viitor?

Imre Vass: Fotosinteza a creat toate sursele de energie pe planetă, cu excepția cele nucleare, fiind metoda de fixare a energiei solare din cele mai vechi timpuri. Și combustibilii fosili actuali — petrol, gaze, cărbune sunt creați tot prin fotosinteză de către plante, doar că s-au format în sute de milioane de ani. Există estimări că actualmente, în fiecare an, ardem combustibil fosil produs într-un milion de ani în trecut. În felul acesta, rezervele noastre de combustibili fosili sunt limitate și trebuie să găsim surse alternative.

Citeste si:  Nicolescu: Vom propune suspendarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie

Pentru viitor, nu cred că fotosinteza poate fi unica soluție pentru producerea întregii energii de care avem nevoie, datorită competiției cu hrana — asta fără o soluție completă a unei producții de masă în ocean, dar există deja o contribuție importantă. De exemplu, țările nordice precum Finlanda, Suedia, Canada, cu suprafețe mari de pădure, circa 20% este energie regenerabilă, produsă prin arderea lemnului. Este însă vorba de specii de arbori cu creștere rapidă. Pe de altă parte, sunt proiecte de producere artificială a fotosintezei, fără plante, preluând doar principiile fotosintezei de la plante și construind dispozitive artificiale. Este un lucru promițător, dar este încă o cale lungă. Există sisteme care pot diviza apa sau produce hidrogen în mod artificial, bazându-se pe principiile fotosintezei. Poate fi o soluție, dar suntem departe de trecerea către cercetarea aplicativă. Mai este nevoie de cercetare fundamentală.

Sentimentul meu este că pe viitor fotosinteza poate avea o contribuție importantă, dar nu poate înlocui complet toate celelalte forme de producere a energiei. Fotosinteza are potențialul de deveni un contributor major. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata