O INVENŢIE PE ZI: Oala sub presiune

0

O primă variantă a oalei sub presiune a fost creată de Denis Papin, fizician britanic de origine franceză în 1680.

Acesta a confecţionat un vas mare din fontă cu un capac prevăzut cu o valvă de siguranţă prin care se elimina periodic aburul. Sistemul permitea creşterea temperaturilor de fierbere cu 15% peste pragul fierberii, reducând astfel timpul de preparare a mâncărurilor. Cu toate acestea, reglarea aburului şi a temperaturii erau dificile, iar deseori se produceau chiar explozii.

În Statele Unite, prima oală sub presiune a fost brevetată în 1902. Modelele iniţiale aveau dimensiuni impresionante şi erau destinate uzului industrial. În scurt timp, a început fabricarea unor vase mai mici, pentru utilizarea în familie, folosite ca cel mai bun mijloc de conservare a alimentelor în epoca dinaintea procesului de refrigerare.

Concurată de tehnologia microundelor, oala sub presiune a trecut printr-o perioadă de declin în anii ’70, abandonată în totalitate de către gospodinele din Statele Unite. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în Europa, unde moda oalelor sub presiune a prosperat, apărând noi modele din ce în ce mai performante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.