O INVENŢIE PE ZI: Oala sub presiune

O primă variantă a oalei sub presiune a fost creată de Denis Papin, fizician britanic de origine franceză în 1680.

Acesta a confecţionat un vas mare din fontă cu un capac prevăzut cu o valvă de siguranţă prin care se elimina periodic aburul. Sistemul permitea creşterea temperaturilor de fierbere cu 15% peste pragul fierberii, reducând astfel timpul de preparare a mâncărurilor. Cu toate acestea, reglarea aburului şi a temperaturii erau dificile, iar deseori se produceau chiar explozii.

În Statele Unite, prima oală sub presiune a fost brevetată în 1902. Modelele iniţiale aveau dimensiuni impresionante şi erau destinate uzului industrial. În scurt timp, a început fabricarea unor vase mai mici, pentru utilizarea în familie, folosite ca cel mai bun mijloc de conservare a alimentelor în epoca dinaintea procesului de refrigerare.

Citeste si:  Băsescu: Îi datorăm Marioarei Murărescu recunoştinţa noastră pentru că a dăruit publicului tezaurul muzicii populare

Concurată de tehnologia microundelor, oala sub presiune a trecut printr-o perioadă de declin în anii ’70, abandonată în totalitate de către gospodinele din Statele Unite. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în Europa, unde moda oalelor sub presiune a prosperat, apărând noi modele din ce în ce mai performante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata