Usturoiul, duşmanul dovedit al bacteriilor (studiu)

Un element prezent în usturoi acţionează eficient împotriva bacteriilor, consolidând acţiunea antibioticelor. Acestui compus, numit ajoenă, îi sunt atribuite multe virtuţi medicinale şi îndeosebi proprietăţi antimicrobiene, relatează passionsante.be.

Un cercetător de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca) a extras ajoena, a purificat-o şi a testat-o pe o bacterie agresivă: Pseudomonas aeruginosa, una din principalele cauze ale infecţiilor spitaliceşti (infecţii nozocomiale), foarte rezistentă şi aflată la originea multor decese în rândul pacienţilor vulnerabili din punct de vedere al imunităţii.

Administrarea de ajoenă s-a asociat cu antibioticele, iar cercetătorul a observat – în laborator – că această combinaţie acţionează mult mai eficient decât medicamentele luate singure. Ajoena contribuie la paralizarea sistemului de comunicare între bacteriile din cadrul coloniei bacteriene, blocând şi capacitatea lor de a deregla globulele albe. Altfel spus, microbii sunt dezorientaţi şi dezarmaţi.

Citeste si:  Oamenii de ştiinţă au identificat mutaţiile genetice responsabile de rezistenţa malariei la medicamente

Cercetătorul danez recomandă firmelor farmaceutice să se ocupe îndeaproape de potenţialul ajoenei în acest context. În afară de virtuţile antibacteriene, usturoiul este asociat şi cu alte virtuţi: anticolesterol, antiinflamator, anticoagulant, antihipertensiune, antioxidant, anticancer.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata