Doi din trei români au datorii; în jumătate dintre cazuri valoarea depăşeşte 5.000 de lei

1

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate dintre cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei, arată concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox în România şi Polonia, prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, de Kruk România.

Cercetarea relevă faptul că mai mult de jumătate dintre români s-au declarat pesimişti în privinţa situaţiei materiale, indiferent de generaţia din care fac parte, iar două treimi dintre datornici au contractat credite din bănci.

Concret, doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei. De asemenea, două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude.

Tot la situaţia datoriilor, 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,74% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Potrivit studiului, când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, 41% dintre români declară că aceştia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenţi au menţionat că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât în prezent.

Întrebaţi dacă mărturiile unor persoane cu experienţă despre greutăţile financiare i-ar putea ajuta să iasă din datorii, părerile românilor sunt împărţite în mod egal, între ‘nimeni nu poate şti mai bine decât mine problemele mele’ şi că ‘da, aş putea afla nişte sfaturi utile’.

Conform cercetării, aproape 60% dintre cei chestionaţi spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii, în timp ce 40% dintre aceştia au menţionat că generaţia părinţilor lor era mai puţin interesată de latura materială. Doar 30% dintre români au indicat că preocuparea faţă de bani era aceeaşi.

Deşi două treimi dintre repondenţi au declarat că, odată ajunşi datornici, ar căuta de la bun început o modalitate de ieşire, fără a se implica emoţional, când au fost întrebaţi în detaliu ce emoţii le-ar trezi ideea unei restanţe, cei mai mulţi au răspuns că ar simţi o presiune.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative. Astfel, în faţa unei datorii, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi frustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii.

Studiul citat arată că emoţiile trăite mai intens de către persoanele de sub 55 de ani în faţa unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) şi calm/indiferenţă (18% versus 3%).

În schimb, ieşirea din datorii i-ar determina pe români să se simtă eliberaţi de presiune (75% — sub 55 de ani; 80% — peste 55 de ani). De remarcat că, odată scăpaţi de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simţi mult mai ‘obosite’ (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).

Cercetarea realizată în România şi Polonia la solicitarea Kruk a fost implementată de iVox şi coordonată de antropologul Vintilă Mihăilescu.

În România, studiul a fost realizat online, în perioada 1 — 12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de repondenţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Spagania spune

    Lauda ii revine lui Boc si Pogea odata cu MAREA REFORMA SALARIALA.Ne-au transformat in datornici voiti cam asta e marea societate capitalista care de injoseste in toata regula. Comunismul n-a apucat sa faca acest experiment.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.