60% din totalul cazurilor de mortalitate, determinate de boli cardiovasculare

60% din totalul cazurilor de mortalitate sunt determinate de boli cardiovasculare, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, care a recomandat autorităţilor să creeze un cadru legislativ de prevenţie a bolilor cardiovasculare şi de reducere a mortalităţii cauzate de aceste boli şi să îl pună în practică.

„Societăţile ştiinţifice nu pot singure să realizeze ceea ce ne-am dori apropo de prevenţia bolilor cardiovasculare, de reducerea mortalităţii cardiovasculare la care suntem fruntaşi – 60% din totalul cazurilor de mortalitate, de decese, sunt determinate de boli cardiovasculare”, a afirmat, vineri, Maria Dorobanţu, într-o dezbatere organizată la Parlament de Comisia de sănătate din Senat.

Ea a susţinut că societăţile ştiinţifice nu au puterea efectivă de a transpune legile din România în practică.

„Există legea de interzicere a fumatului, cu toţi vedem în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, un colţişor mic de nefumători şi restul tai fumul cu cuţitul. Nu, interzis complet în spaţiile publice. Acest lucru nu poate fi făcut decât de autorităţi„, a arătat prof. dr. Maria Dorobanţu.

Citeste si:  Rovana Plumb: Taxa de mediu va fi adoptată în urma unei dezbateri publice

Medicul a mai susţinut că este nevoie de crearea unui cadru legislativ prin care să se controleze nivelul de sare din alimentaţie. „Nu să fie alimente nesărate. Există unele produse care sunt cu un conţinut mai sărac în sare. În general, românii mănâncă dublu decât ar trebui, avem nevoie de maximum 6 grame de sare în 24 de ore, iar români mânâncă peste 12 grame”, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

De asemenea, medicul a recomandat părinţilor să înveţe copiii, chiar de la grădiniţă, să facă sport, iar pentru asta să existe o programă în şcoli.

„Să ne învăţăm copiii să nu se îngraşe, să ne învăţăm copiii din grădiniţă se se joace, să se mişte, nu să le punem o tabletă în faţă şi petrec ore în şir ca părintele să fie liniştit. Lăsaţi-l să se joace. Pentru asta trebuie să existe o programă în şcoli (…). Să aibă terenuri de sport, să existe ore de educaţie fizică”, a spus Maria Dorobanţu.

Citeste si:  Fumătorii îşi pot pierde o treime din memorie, avertizează experţii

Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune a afirmat că populaţia trebuie să înţeleagă că această boală, după ce a fost diagnosticată, trebuie urmărită de către medici pentru că poate duce la complicaţii severe de genul accidentului vascular cerebral sau hemoragiei cerebrale. Acestea pot determina decesul bolnavului sau o infirmitate pe viaţă şi acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 50 de ani.

„Pe de altă parte, complicaţiile pot duce şi la infarct de miocard, la insuficienţă renală. Toate aceste complicaţii pot să ducă la costuri de zece ori mai mari faţă de simplu tratament. Sunt medicamente disponibile peste tot acum, multe generice care sunt mult mai ieftine. Un control al tensiunii arteriale nu înseamnă vindecarea bolii, înseamnă prin tratament să se ajungă la o tensiune care să nu predispună la complicaţii”, a spus dr. Dorobanţu.

Citeste si:  Cele mai bune moduri de a calma o arsură solară

Sâmbătă, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, bucureştenii sunt invitaţi să-şi verifice tensiunea în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea. Acţiunea de măsurare gratuită a tensiunii arteriale se va desfăşura între orele 10,00-20,00.

Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproximativ 50% dintre aceştia nu ştiu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata