Mario Draghi: BCE este pregătită să intervină dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi

0

Banca Centrală Europeană este vigilentă în privința riscurilor provocate de inflația scăzută și trebuie să fie pregătită să adopte măsuri dacă apar dificultăți în zona euro din cauza creșterii slabe a prețurilor, a afirmat luni președintele BCE, Mario Draghi, transmite CNBC.

Șeful BCE, Mario Draghi, împreună cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, și președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, participă în perioada 26-27 mai la Conferința pe teme de politică monetară organizată de Banca Centrală Europeană.

‘În prezent, estimările noastre arată că inflația scăzută se va menține o perioadă îndelungată dar va reveni gradual aproape de 2%. Totuși, responsabilitatea noastră este să fim în alertă față de riscurile acestui scenariu și să fim pregătiți să adoptăm măsuri’, a afirmat Mario Draghi.

Obiectivul BCE este să mențină inflația în zona euro sub nivelul de 2%. În luna aprilie, rata anuală a inflației în zona euro era de 0,7%, în creștere față de nivelul minim record de 0,5% în luna martie.

‘Ratele negative ale inflației ar putea destabiliza așteptările inflaționiste. Și știm din experiența internațională că această schimbare poate avea loc foarte rapid, în special dacă obiectivul politicii monetare nu este clar’, a avertizat șeful BCE.

Recent, Mario Draghi a estimat că BCE ar putea relaxa politica monetară luna viitoare: ‘Consiliul guvernatorilor este confortabil cu ideea de a acționa la următoarea reuniune’. De asemenea, săptămâna trecută, economistul șef al BCE, Peter Praet, a declarat că BCE pregătește mai multe măsuri pentru a contracara inflația scăzută. Printre opțiunile posibile Peter Praet a menționat o dobândă negativă la depozite alături de alte măsuri.

Optimismul investitorilor privind situația din Europa a crescut, pe fondul semnalelor că redresarea regiunii se accelerează, după ce recenta criză economică și financiară a fost aproape să provoace colapsul proiectului euro.

Optimismul a dus la o scădere a costurilor de împrumut pentru guvernele din regiune, inclusiv Grecia, care recent a emis obligațiuni guvernamentale de trei miliarde de euro, cu un randament mai mic de 5%, cu scadența la cinci ani.

În prezent, dobânda de referință a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschiși la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.