Mihai Sturzu (PSD): Nu pot exista contracte de muncă deghizate în voluntariat

Deputatul PSD Mihai Sturzu a declarat marți că nu pot exista contracte de muncă deghizate în voluntariat, potrivit legii voluntariatului, care a fost adoptată marți de Camera Deputaților.

„Camera Deputaților a votat legea voluntariatului, o lege la care personal lucrez de mulți ani, dar pe care am depus-o la Senat acum opt luni. Esența acestei legi este una care mă bucură foarte tare. Am reușit ca într-un scurt timp pentru Parlament, fiind parlamentar la primul mandat, să trecem o lege importantă. M-am speriat când am intrat în Parlament și colegi cu mai multă experiență spuneau că durează ani de zile să treci o lege. Eu cred că putem da un semnal de pragmatism. Un semnal al faptului că, dacă ne dorim să facem lucruri bune pentru țară, le putem face aici, în Palatul Parlamentului, și îmi doresc ca tinerii din România să aibă încredere în generația tânără de politicieni”, a declarat Mihai Sturzu, inițiatorul legii.

Citeste si:  Băsescu a glumit cu delegaţia FMI spunând că discuţia cu coaliţia poate fi mai dificilă decât cu Executivul sau cu el

El a spus că în lege se precizează faptul că voluntariatul va fi recunoscut ca experiență profesională, astfel încât tinerii care în timpul studiilor participă la acțiuni de voluntariat vor putea să își găsească mai ușor locuri de muncă.

„Este o preocupare foarte importantă a noastră ca tinerii să aibă mai ușor acces la locurile de muncă și legea voluntariatului sper să ajute în acest sens”, a adăugat Sturzu.

Deputatul a explicat că este obligatoriu contractul de voluntariat, astfel încât în spatele voluntariatului să nu se mai ascundă munca la negru, iar aceste perioade de voluntariat vor fi recunoscute prin certificate de voluntariat.

Citeste si:  Cannes: două premii pentru "După dealuri", filmul lui Cristian Mungiu

„Sper ca de acum înainte tinerii din România să participe mai mult la acțiuni de voluntariat, pentru că principalul beneficiar al voluntariatului este chiar voluntarul însuși”, a mai spus Sturzu.

Deputatul a vorbit și despre diferența între voluntariat și practică, precizând că voluntariatul se referă la o acțiune pe care o persoană o desfășoară benevol în folosul comunității în cadrul unui ONG, iar practica se referă la acea etapă din educația unui tânăr prin care se duce la un viitor loc de muncă și își exersează abilitățile pe care le dobândește în timpul studiilor.

Citeste si:  Fostul director al Petrotrans şi fostul consilier al directorului general al SC OIL Terminal, trimişi în judecată de DNA

„Voluntariatul are o mai mare arie de acoperire și nu se referă numai la tineri”, a arătat Sturzu.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care voluntariatul se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 302 voturi pentru, două împotrivă și o abținere, iar Camera Deputaților este for decizional. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Dany spune

    Cum ramane cu o persoana care capata o calificare noua si este la 35 ani si cu familie?Ar merge voluntar platit la negru.Romani cauta in general sa nu contribuie la stat ,adevarat multe taxe dar cred ca este mult de discutat pe tema asta.As veni cu ideia sa lucrez voluntar unde e nevoie sa zicem dar dupa o perioada obligat contract de munca .Atentie la firme de constructi care pot face multi bani cu asa lege si nu numai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata