Sărbători religioase – 27 mai

Ortodoxe

Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul

Greco-catolice

Sf. m. Eladie; Sf. Iuliu Veteranul

Romano-catolice

Sf. Augustin din Canterbury, ep.

Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 mai. A primit mucenicia în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian (285-305), care a dispus, printre altele, să fie îndepărtați din armata romană toți soldații creștini. Astfel, la Durostor, în provincia Moesia Inferior, a fost adus la judecată în fața guvernatorului Maxim și acest soldat veteran, pe nume Iuliu, care a fost acuzat că nu vrea să jertfească zeilor.

Maxim a căutat să-l înduplece cu blândețe pe veteranul soldat să jertfească zeilor, arătându-i că nu este mare lucru să facă aceasta, și că dacă va jertfi, se va bucura de o leafă substanțială. Iuliu însă s-a împotrivit la toate acestea, arătând că nu banii îl vor determina să se lepede de credința sa cea întru Hristos. În cadrul discuției dintre Maxim și Sfântul Mucenic, Iuliu a arătat că este mai de preț să moară pentru Hristos, decât să țină seama de legile păgâne care îndemnau la cinstirea zeilor.

Citeste si:  Programul Rabla din 2010 demarează în februarie

Văzând guvernatorul curajul și neclintirea lui Iuliu în credință, a poruncit să i se taie capul. Astfel, în anul 304, s-a pus capăt vieții pământești a acestui veteran, ostaș în oastea lui Hristos.

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul, pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 mai, cunoscut ca mare tămăduitor și făcător de minuni, s-a născut în jurul anului 1690 în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului dintre ruși și turci, în jurul anului 1711. Așa a ajuns rob la un ofițer superior turc din Procopie, Asia Mică, căruia i s-a supus cu smerenie. Pentru că nu l-a obligat să se lepede de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit turcului bogății și faimă. Cu toate că stăpânul i-a cerut să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele, sfântul nu și-a părăsit locul de nevoință. A plecat la Domnul în jurul vârstei de 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenți chiar și mulți musulmani. Sfintele sale moaște au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat sfântul în vis preotului satului.

Citeste si:  AMERICAN TECHNOLOGY GROUP OF ROMANIA SRL - notificare privind deschiderea procedurii falimentului

Astăzi, sfintele moaștele ale Sfântului Ioan Rusul, la care vin să se închine credincioși de pretutindeni, se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia. Grecii l-au adus aici pe sfântul atunci când au plecat din localitatea Procopie din Turcia, în urma schimbului de populații între Grecia și Turcia, în jurul anului 1924.

Aici, grecii i-au ridicat o biserică impunătoare Sfântului Ioan Rusul, cel care a trăit toată viața ca un rob, în grajd, împreună cu animalele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata