Snowden negociază cu SUA întoarcerea sa în ţară „cu unele condiţii”

Avocații fostului analist al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Edward Snowden, negociază cu autoritățile de la Washington posibila lui întoarcere în SUA, în anumite condiții, informează luni ziarul spaniol ABC.

‘Toți cei care au legătură cu acest caz sunt conștienți că cel mai înțelept lucru este găsirea unei soluții de acord reciproc’, a declarat Kaleck, unul din avocații lui Snowden.

Avocatul german, care nu participă la conversații, a declarat revistei Der Spiegel că obiectivul este de a căuta ‘cel puțin pe termen mediu o soluție, care să fie acceptabilă pentru Snowden”, aflat în prezent Rusia, cu un permis de azil temporar.

Citeste si:  Lupte între soldaţi ucraineni şi un batalion de tancuri ruseşti la aeroportul din Lugansk

La o video-conferință cu internauții din luna ianuarie, Snowden subliniase că nu preconizează să se întoarcă în SUA, cât timp legea spionajului îi incriminează pe denunțătorii publici, deși Departamentul de Justiție al SUA se declarase deschis în găsirea unei soluții în acest caz. Potrivit avocatului german al fostului analist al NSA ‘este de așteptat ca guvernul SUA să-i faciliteze calea lui Snowden”.

Kaleck vede deschisă calea și pentru o posibilă călătorie a tânărului analist la Berlin, unde săptămâna trecută au început lucrările unei comisii de anchetă a parlamentului care trebuie să clarifice amploarea spionajului american pe teritoriul german.

Citeste si:  Tânărul faraon Tutankamon suferea din cauza unor diformităţi, conform rezultatelor unui nou studiu

Dezvăluirile lui Snowden au tensionat anul trecut relațiile dintre Germania și SUA. Deși guvernul cancelarului Angela Merkel și-a exprimat într-un raport refuzul ca Snowden să intre în Germania, pentru implicațiile sale juridice și politice, Kaleck amintește că nu a existat un răspuns negativ oficial și cere să fie apărat dreptul ca fostul analist să fie interogat de comisie.

Dezvăluirile lui Snowden au tensionat relațiile dintre Germania și SUA prin dezvăluirea unui program masiv de spionaj, inclusiv faptul că unul din telefoanele mobile al cancelarului a fost supus interceptării serviciilor secrete americane.

Citeste si:  Obiecţiile lui Rogozin faţă de planurile scutului antirachetă american contrazic poziţia anterioară a Rusiei

Merkel a vizitat Casa Albă, la 2 mai, și a recunoscut că există încă ‘unele dificultăți ce trebuie depășite’, în fața refuzului președintelui SUA, Barack Obama, de a conveni un tratat de spionaj reciproc cum promovează Berlinul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata