Alergiile sezoniere – cum pot fi eliminate în mod natural?

0 36

Traim intr-un ocean imens de aer, si totusi unii semeni ai nostri sufera de sete de aer. Este tulburator sa vezi pe cineva si cu atat mai mult sa simti personal ca nu-ti ajunge aerul si te cuprinde spaima de a te stinge… Suferinta in forma ei severa e astmul bronsic alergic si poate incepe simplu, intr-o primavara frumoasa, cu o rinita alergica sezoniera.

La vremea aceasta, in timp ce majoritatea oamenilor se umplu de bucurie pe masura cresterii zilei, altora le sporeste in piept ingrijorarea fata de perioada stranutului, a lacrimarii, a dificultatilor respiratorii. E sezonul alergiilor de primavara-vara.

 Forma cea mai simpla, rinita alergica sezoniera, se caracterizeaza prin stranut si rinoree apoasa ce pot asocia senzatie de obstructie nazala si mancarime locala. Apoi se poate insoti de lacrimatie si roseata a ochilor, ochi “carpiti” in special dimineata. in timp pot aparea usoara oboseala, scaderea mirosului, durere de cap, simptome de sinuzita. Toate simptomele sunt mai pronuntate dimineata.

La unele persoane se pot dezvolta, de regula in cativa ani, formatiuni de tip polipoid ori vegetatii adenoide, amigdalite hipertrofice, adenopatie cervicala. Dificultatile respiratorii se pot agrava dupa ani de evolutie, cu coborarea manifestarilor spre arborele bronsic si instalarea astmului bronsic alergic.

 

  •  Factori exogeni si endogeni implicati alergiile sezoniere

Ingrijorator in anii din urma este ca a crescut frecventa alergiilor in general si a celor sezoniere in particular. Cu deosebire in societatea moderna occidentala, dar si la noi, dupa ce a patruns acelasi stil de viata si alimentatie.

Principala cauza este aportul de felurite substante de sinteza chimica, pe mai multe cai.

Aditivii alimentari sunt cei mai incriminati. Aceste substante straine de corpul nostru si nefolositoare lui il supun la un efort de debarasare, exprimat mai puternic la nivelul principalelor organe depurative, ficatul si rinichii.  Dar pana sa ajunga acolo, circula prin tot organismul si isi exercita efecte adesea toxice. Printre cele dintai afectate este sistemul imunitar, unde se instaleaza dezordinea, ce poate imbraca mai multe feluri de manifestari.

Una este alergia, adica reactia de respingere fata de lucruri care in mod obisnuit sunt normale sau inofensive. Asa se face ca unii oameni nu se pot atinge de savuroasele capsune, altii fac alergie la aspirina, la variate alimente, produse de igiena sau uz casnic, s.a. Unii oameni devin alergici la incarcatura obisnuita a aerului de primavara / vara. Sau sunt situatii cand imunitatea deranjata isi indreapta atacul spre structurile proprii ale corpului si atunci apar boli auto-imune.

La antipod, aditivii chimici alimentari pot determina scaderea imunitatii, cu aparitia unor suferinte prin capacitate scazuta de aparare a organismului, de exemplu boli infectioase sau tumori.

Pe langa fondul general de tulburare imunitara, unii aditivi alimentari sunt direct implicati in alergii.

Cateva exemple: alura red (E129) si amaranth (E123) coloranti rosii sunt histamino-eliberatori si pot intensifica simptomele alergice sau de astm.

Tartrazina (E102), foarte mult utilizata in sucuri sau dulciuri galbene si portocalii, e demult prezentata si in cartile de imunologie drept astmagena.

In plus, la cei cu intolerante la aspirina pot aparea simptome asemanatoare cand consuma oricare dintre cele substantele mai sus mentionate.

Glutamatul de sodiu, un potentiator de gust extrem de larg utilizat, are multiple actiuni toxice, in principal pe sistemele nervos, endocrin si reproducator, dar se pare ca este si alergizant.

Sa ne reamintim si de odorizantele pentru interior care contin numeroase substante toxice, intre care unele alergizante, de exemplu  butilfenil metilpropional, alfa-ionona, aldehida cinamica, alfa-pinen, limonen si linalol. Sau 2-etil-hexanol si  acetaldehida  cu efecte obstructive pe caile respiratorii.

Alte surse importante de substante chimice de sinteza toxice si/sau alergene sunt produsele conventionale de cosmetica si de igiena personala ori a locuintei. Sau detergentii conventionali de rufe, pentru care producatorii recomanda cantitati utile prea mari, in special in masinile de spalat, iar clatirea nu reuseste sa-i indeparteze. Ca urmare raman imprimati in haine si se transmit pe piele (pe care o pot irita sau provoca alergii tegumentare) si de unde o parte se absorb.

Abuzul de antibiotice provenind din medicamente cat si din alimente procesate, unde sunt adaugate contra bacteriilor, de asemenea tulbura imunitatea si conduc spre stari alergice. Antibioticele mai au un efect nedorit – distrug flora proprie din intestine. La nivelul mocoasei intestinale se gasesc active circa 60-70 % din celulele sistemului imunitar, intr-o interelatie continua cu alimentele ingerate si flora locala.

E o buna prevedere a mamei natura, fata de cantitatile mari de alimente si lichide ingerate zilnic. O flora intestinala in buna conditie contribuie la o corecta secretie de catre celulele imunitare intestinale a imunoglobulinelor tip IgA. Acestea recunosc ce este propriu organismului si impiedica absorbtia a ce este impropriu; totodata ele contribuie la buna functionare a secretiilor digestive. Se intelege usor cum toti factorii care deranjeaza flora intestinala deregleaza sistemul imunitar si scad digestia. Intre acesti factori sunt antibioticele si alimentele denaturate prin  hiper-procesare si aditivare.

Pe de alta parte, o digestie deficitara se reflecta finalmente si asupra fenomenelor respiratorii considerate de tip alergic, de la rinita alergica, trecind prin polipoze si ajungind la astmul bronsic. Sa vedem cum.

Consecinta ei primara este aparitia de produsi de digestie incompleta numiti Aama in Ayurveda, care au caractere aparte: constituie un fel de fluid mai vascos, greoi, care absorbit in sange va circula lent, este greu asimilabil de catre celule fiind impropriu structural, si are tendinta de a se depune si crea depozite sau obstacole. Seamana cu un mucus, in opozitie cu produsii de digestie completa care formeaza un fluid usor, ce circula facil si este utilizat satisfacator de catre celule.

Dar sunt si persoane cu digestie integra, care totusi prezinta cai respiratorii incarcate, printr-un consum excesiv de alimente ce produc mucus in corp: carne si branzeturi in primul rand, dar si iaurt, paste fainoase, dulciuri.

Daca privim din nou asupra manifestarilor de alergie respiratorie, constatam ca mereu este prezent un exces de secretii, de la aspect seros in cazul rinitei pana la mucoase intens aderente in astmul bronsic. De asemenea se intalnesc dezvoltari polipoide care au la baza tot produsii de digestie incompleta sau un exces de mucus. Exacerbarea matinala a simptomelor sustine aceeasi idee. in somn, datorita pozitiei orizontale, acele materiale greoaie se depun in zona cailor respiratorii superioare de la nivelul capului.

La trezire omul simte capul mai greoi, poate avea chiar durere sau o senzatie de “tulbureala” mentala. Dupa ce incepe sa se miste si devine activ, se intensifica circulatia sanguina si metabolismul. Acestea duc la fluidizarea secretiilor depozitate, care incep sa se scurga. Apare rinoreea, dar si o usoara iritare a mucoaselor respiratorii ceea ce determina stranut. In paralel scad senzatiile de greutate, durere si tulbure din zona capului.

Interpretarea mai corecta a acestor stari hiper-reactive respiratorii sezoniere este ca ele reprezinta o combinatie intre o reactivitate imunitara particulara si consecintele unei digestii incomplete sau produceri exagerate de mucus. Iar daca cautam cu atentie in anamneza pacientilor respectivi vom gasi fie consum exagerat de alimente mucogene, fie situatii in care se produce digestie incompleta.

Intre acestea mai frecvente sunt: mese sau consum de alimente la intervale de timp prea mici, cina la ora tarzie, somnul dupa mese cu stomacul incarcat (in special in  prima ora post-prandial), alimente reci la finalul meselor, consumul de combinatii alimentare greoaie pentru digerare (ex. branza si carne la aceeasi masa, milkshak-uri), efort mare (fizic sau intelectual) imediat dupa mese.

Daca pacientul este si fumator, mucoasele respiratorii iritate de substantele straine din fumul de tigara pot fi cu atat mai mult hipersensibile si facil reactive fata de alti iritanti.

Toate aceste lucruri ce par complicate prin complexitatea lor sunt de fapt lucruri firesti, care se desfasoara zilnic in corpul fiecaruia. Digestia incompleta nu este descrisa ca fenomen in medicina conventionala, dar e atent tratata in Ayurveda. Depinde de noi, atat prin ce aducem in corp, dar si prin cum facem acest lucru, ca sa ne pastram sanatatea ori sa o recuperam, cand e deja dezechilibrata sau ratacita.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata