Subscrierile la asigurări RCA au crescut la 701 milioane lei în primul trimestru, tarifele au urcat cu 7%

Subscrierile la asigurările auto obligatorii RCA au crescut la 701 milioane lei în primul trimestru din 2014, iar tarifele medii la RCA au crescut cu 7%, a declarat marți, la Forumul Internațional de Asigurări FIAR, la Brașov, Albin Biro, membru al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară/ASF/.

Potrivit datelor ASF, în primul trimestru din 2013, subscrierile la asigurările RCA au totalizat 676,5 milioane lei. Oficialul ASF a apreciat drept pozitivă această majorare a tarifelor, în condițiile în care în anii 2007-2008 a fost o scădere de 50% a tarifelor RCA (în contextul războiului de prețuri între companiile de asigurări — n.r.).

‘În 2013 s-a recuperat 15% (din scăderea de 50% din anii 2007-2008 — n.r.) și anul acesta trendul de creștere continuă. Ca să ajungă pătura pentru plăți și despăgubiri ar trebui să revenim la tarifele de acum 5-7 ani, altfel întotdeauna vom avea clienți care nu sunt satisfăcuți de prestația pieței’, a spus reprezentantul ASF.

Potrivit președintelui Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare /UNSAR/, Remi Vrignaud, procentual, RCA este cea mai mare clasă de asigurări din piață și produce și cele mai mari pierderi — 46% din total daune asigurări generale în anul 2013.

RCA și CASCO erau cele mai importate clase de asigurări din piață înainte de criză (60% din total piață) și sunt și în prezent (50%). Potrivit UNSAR, profilul auto al pieței de asigurare împinge piața spre valori negative ale contului de profit și pierdere.

Spre exemplu, plățile pentru vătămări corporale și daune morale au consemnat o creștere exponențială — circa 330 milioane lei sau 18,5% din total daune RCA în 2012 față de 111 milioane lei în 2010.

În februarie 2014, potrivit UNSAR, asigurările obligatorii au generat 45,8% din totalul primelor brute subscrise la asigurări generale: RCA — 43,8%, PAD — 2%. În decembrie 2013 același indicator totaliza 38,1%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. gore spune

    In primul rand asi creste plata la cei cu accidente si celor cu masini scumpe deoarece este riscul mai mare de a cheltui cu o reparatie usoara,la cei fara accidente nu asi mari deloc.Si multi asiguratori distrug piesele mai putin lovite care ar putea valorifica la desmembrari de exemplu.Sau invatat sa mareasca taza de cate ori vor bani dar eu unul an acelasi salariul de 5 ani ei poate isi permit rectificari anuale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.