Un tandem de sateliţi germani cartografiază Terra în format 3D

0 19

Centrul German Aerospațial (DLR) a făcut publice două modele de elevație din cadrul unei noi hărți tridimensionale, extrem de precise, a Terrei, informează DPA.

Realizate de o pereche de sateliți meteorologici germani, aflați pe orbita Pământului la o altitudine de 514 de kilometri, modelele prezintă Parcul Național Flinders Ranges din Australia și Parcul Național Badlands din SUA.

Încă de la începutul proiectului, în iunie 2010, sateliții gemeni Tandem-X și TerraSAR-X, care se orbitează unul pe celălalt după o traiectorie elicoidală, au călătorit 800 de milioane de kilometri și au scanat întreaga suprafață a Terrei de mai mult de două ori, potrivit DLR.

Noua hartă topografică 3D pentru scopuri științifice urmează să fie definitivată până la sfârșitul anului 2015.

Purtătorul de cuvânt al DLR, Manuela Braun, a menționat că printre aplicațiile practice pentru aceste imagini obținute din satelit se numără identificarea zonelor potențiale de inundații și strategii pentru evacuarea apelor. Imaginile au surprins chiar și diferențele minime de nivel de pe străzi și de pe terenuri agricole, a precizat sursa.

Modelele pentru Parcul Național Flinders Ranges din Australia și Parcul Național Badlands din SUA sunt disponibile pe serverul TanDEM-X al DLR, mai informează DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Reuters.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata