EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Ziua Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român

Manifestări organizate cu prilejul Zilei Eroilor — Ziua Eroilor este marcată pe 29 mai, programul manifestărilor organizate cu acest prilej fiind aprobat printr-o hotărâre de Guvern, publicată în 16 mai, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare, desfășoară manifestări dedicate Zilei Eroilor: simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, vizite la cimitire de onoare, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte etc.

Ministerul Afacerilor Interne inițiază programe speciale pentru sărbătorirea Zilei Eroilor, organizează ceremoniale militare și religioase și asigură ordinea publică la locul de desfășurare a activităților comemorative.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau al oficiilor consulare, activități specifice pentru comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.

Ministerul Educației Naționale organizează și desfășoară programe dedicate aniversării Zilei Eroilor în instituțiile de învățământ: întâlniri cu veterani de război, spectacole omagiale etc. și asigură, prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, participarea tinerilor la ceremoniile oficiale desfășurate în capitală și în țară.

Autoritățile administrație publice locale organizează manifestări comemorative, expoziții tematice, simpozioane și mese rotunde și desfășoară programe proprii de comemorare a eroilor, în funcție de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum și la cimitire, parcele de onoare și monumente de război.

De Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii a Înălțării Domnului.

Instituțiile de apărare și ordine publică asigură gărzi de onoare și muzici militare pentru ceremoniile oficiale organizate în capitală, în municipiile reședință de județ și la alte cimitire de război reprezentative din țară.

Potrivit Hotărârii de Guvern, de Ziua Eroilor vor fi organizate manifestări comemorative de Ministerul Apărării Naționale, la: Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit „Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei, și de către Ministerul Afacerilor Interne, la: Parcela eroilor de pe DN 1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu și Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe Plevna.

În țară, autoritățile administrației publice locale organizează — în ziua de 29 mai—ceremonii de depunere de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcție de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum și la cimitirele și parcelele de onoare.

Pe plan extern, reprezentanțele diplomatice ale României în străinătate organizează acțiuni de cinstire a memoriei eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata