Hărţile aproape complete ale proteomului uman au fost publicate de două echipe independente

Două grupuri independente de cercetători au publicat schița proteomului uman (întregul set de proteine exprimat de un genom, celulă, țesut sau organism la un moment dat). O echipă comună de cercetători din India și China și alta din Germania au utilizat echipamente avansate de colectare a proteinelor din țesuturi umane și au creat o ‘hartă’ completă a proteomului, echivalentă cu cea a genomului uman, informează natureworldnews.com.

Primul studiu, al cercetătorilor de la Institutul de Bioinformatică din cadrul Universității Johns Hopkins (SUA), a cartografiat proteinele codificate de 17.924 de gene umane, aproximativ 84% din totalul genelor inventariate. Echipa de cercetători germani a catalogat aproximativ 92% din cele 19.629 proteine estimate ca fiind prezente în organismul uman.

Citeste si:  Grâul, la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni pe fondul problemelor din Rusia

Mai mult decât atât, ambele echipe, au descoperit proteine codificate de gene ‘junk’ (de umplutură) sau de ‘ADN nefuncțional’.

Cercetarea arată că, în ciuda clasificării de multă vreme a informațiilor genetice, oamenii de știintă nu sunt siguri cu privire la funcția mai multor gene. Echipa indiană a descoperit cel puțin 200 de noi proteine umane pe care le-a numit ‘proteinele lipsă’.

Noua bază de date este asemănătoare proiectului genomului uman, care a fost finalizat în 2003. Hărțile proteinelor sunt încă incomplete, dar umplu lacune majore în cercetarea acestora, precizează natureworldnews.com.

Citeste si:  A fost secvenţiat cel mai vechi genom uman din Africa, datând de acum 4.500 de ani

‘Este o coincidență surprinzătoare că ambele grupuri au lucrat simultan la acest proiect fără să știe de rezultatele celeilalte echipe’, a declarat dr. Harsha Gowda de la Institutul de Bioinformatică din Bangalore pentru revista Nature World News. ‘Va fi interesant de comparat seturile noastre de date pentru a extinde înțelegerea asupra proteomului uman’, a mai spus acesta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)Foto: naturalworldnews.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata