Kovesi despre ridicarea primarului de Constanţa: Nu cred că a fost deranjat, l-aţi văzut în geam la DNA

11

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat duminică, la B1TV, că nu crede că Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța, a fost deranjat de procedura de aducere a sa la parchet, dintr-un restaurant din Capitală, subliniind că acesta a putut fi văzut relaxat, ulterior, la geamul DNA.

„Sunt jandarmi care erau în uniformă. Uniforma este stabilită prin regulament, la fel și armamentul pe care îl poartă este stabilit prin regulament, au pus în aplicare un mandat de aducere — nu cred că a fost deranjat nici domnul Mazăre, l-ați văzut cu toții, în geam, la DNA, deci nu văd de ce ar trebui să dăm așa importanță acestui subiect”, afirmat șeful DNA.

Kovesi a explicat că primarul municipiului Constanța a fost citat telefonic însă acesta a mers în altă parte iar procurorul a emis un mandat de aducere.

Citeste si:  CCR: Viciul de neconstituţionalitate al unei ordonanţe nu poate fi acoperit prin aprobarea acesteia de către Parlament

„De obicei, mandatul de aducere poate fi pus în aplicare prin procurori ai DNA, care, fiind polițiști judiciari, nu merg în uniformă, sau, de foarte multe ori, apelăm la Jandarmeria Română, nu pot să stabilesc eu prin ordin ce uniformă poartă jandarmul când merge în acțiune. Este uniformă prevăzută în regulamentele militare, prevăzută în lege, plus de asta nici nu cred că trebuie să stabilim noi uniforma jandarmului în funcție de persoana pe care o ridicăm, adică indiferent de persoana cercetată jandarmul are aceeași uniformă”, a precizat ea.

Referitor la sesizarea înaintată CSM în cazul judecătoarei de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a respins propunerea de arestare preventivă a primarului Radu Mazăre, Kovesi a subliniat că aceasta nu a vizat soluția dată de magistrat, ci chestiuni de procedură.

Citeste si:  Numărul locuinţelor care vor avea panouri solare se poate dubla până la iarnă

„Faptul că a motivat hotărârea privind cercetarea arestării preventive, ca să folosesc termenul prevăzut în Codul de procedură penală, prin aceea că nu există suficiente probe, dar în același timp există suficiente probe pentru controlul judiciar, deci, practic, era o contradicție de natură procedurală, o interpretare diferită. Nu poți să ai probe pentru o măsură preventivă, dar să nu ai probe pentru altă măsură preventivă. Măsura preventivă, se stabilește gravitatea acestei măsuri în funcție de pericolul pentru ordinea publică sau de alte elemente din starea de fapt, din probe, alte elemente privind persoana făptuitorului, deci nu poți să-mi respingi o arestare preventivă pe motiv că nu am probe pentru arestare, dar am probe pentru o altă măsură preventivă, plus că erau niște chestiuni de ordin procedural”, a mai adăugat șeful Anticorupție.

Citeste si:  Toate pensiile şi salariile din sectorul public vor fi plătite până pe 10 aprilie

Despre eventualitatea unor noi sesizări în cazul în care vor mai fi probleme în instanță, Kovesi a subliniat:” Sigur. Nu este nici prima sesizare, nici ultima”.

Ea a menționat că a făcut plângeri la CSM chiar împotriva unor procurori din DNA și s-au promovat acțiuni de disciplinare.

„Asta înseamnă că i-am terorizat? Cred că ăsta este rolul unui conducător de instituție, când constați că ceva nu este în regulă, să sesizezi la organul competent”, a precizat Kovesi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata