Regele Juan Carlos al Spaniei va abdica, după 39 de ani de domnie, în favoarea fiului său Felipe

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat luni că șeful statului, regele Juan Carlos, are intenția de a abdica în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe de Asturias.

Casa Regală a Spaniei a anunțat deja pe contul său de Twitter vestea abdicării, dar, potrivit El Pais, anunțul oficial urmează să fie făcut de însuși regele Juan Carlos în câteva ore, prilej cu care va explica și motivele acestei decizii. Între timp, tot El Pais publică scrisoarea de abdicare primită de premierul Rajoy din partea șefului statului spaniol, în care regele îi comunică premierului Rajoy decizia de a abdica.

Juan Carlos I a devenit rege al Spaniei în 22 noiembrie 1975. S-a născut la 5 ianuarie 1938, la Roma, unde bunicul său, regele Alfonso XIII, și alți membri ai familiei regale spaniole se aflau în exil după proclamarea republicii, în 1931.

Părinții lui au fost Juan de Bourbon și Battenberg, și María de las Mercedes de Bourbon și Orleans. El a fost cel care a coordonat tranziția spre democrație a Spaniei, după moartea dictatorului Francisco Franco. Și-a asumat prerogativele de șef de stat angajându-se să fie monarhul tuturor spaniolilor. Tatăl lui a vrut ca viitorul rege să fie educat în Spania — unde a ajuns pentru prima oară la zece ani. În 1954 și-a încheiat studiile secundare la Liceul San Isidro din Madrid, iar, din 1955, a studiat în cadrul Academiilor și școlilor militare ale celor trei armate. Între 1960 și 1961 și-a completat educația la Universitatea Complutense din Madrid, unde a urmat cursuri de drept politic și internațional, economie și finanțe publice. Juan Carlos are două surori — Pilar (n. 1936) și Margarita (n. 1939) — și un frate, Alfonso, care a murit în 1956 într-un accident de vânătoare.

Citeste si:  E.ON România: Acoperirea indicatoarelor de avertizare aplicate pe instalaţiile de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, ilegală

În 1969, Francisco Franco a decis să îl numească pe Juan Carlos succesorul său și i-a acordat titlul ‘prinț de Spania’, în loc de tradiționalul ‘prinț de Asturias’, care se folosește pentru moștenitorii tronului. În calitate de moștenitor al tronului, Juan Carlos a participat la ceremonii oficiale alături de Franco și în acea perioadă (1969-1975) și-a declarat public susținerea pentru regim, ceea ce i-a adus opoziția liderilor liberali și diasporei spaniole, care luptau pentru reformarea statului. Franco a negat orice acuzații la adresa lui Juan Carlos, spunând că este loial viziunii sale.

Citeste si:  Deputaţii spanioli au aprobat cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos

Juan Carlos a servit ca șef de stat în timpul perioadelor de boală ale generalului. La 30 octombrie 1975, grav bolnav, Franco i-a cedat controlul lui Juan Carlos. Francisco Franco a murit la 20 noiembrie 1975, iar la 22 noiembrie Parlamentul l-a proclamat pe Juan Carlos rege al Spaniei. Ceremonia de încoronare a avut loc la 27 noiembrie 1975, la biserica San Jeronimo din Madrid.

Regele Juan Carlos a implementat rapid reforme, spre nemulțumirea falangiștilor (fasciști) și a monarhiștilor conservatori. Cele mai importante reforme au fost în armată, care se aștepta ca noul rege să mențină statul autoritar.

Spania a organizat primele alegeri libere post-Franco la 15 iunie 1977, iar în 1978 a fost promulgată o nouă constituție, care îl recunoștea pe Juan Carlos ca regele de drept al Spaniei, ‘moștenitorul legitim’ și nu succesorul desemnat de Franco. Regele renunța la puterea absolută și devenea monarh constituțional, care ‘domnește, dar nu guvernează’. Armata s-a opus reformelor lui Juan Carlos, totul culminând cu încercarea de lovitură de stat din 23 februarie 1981, când Parlamentul spaniol a fost asaltat de membrii gărzii civile (Guardia Civil). Într-un mesaj televizat, regele Juan Carlos a cerut susținerea guvernului democratic, intervenție care i-a crescut simțitor popularitatea.

Citeste si:  Leacuri din grădină: Morcovul

La 14 mai 1962, Juan Carlos s-a căsătorit, la Atena, cu prințesa Sofia a Greciei (n. 1938), fiica regelui Paul și sora ultimului rege grec, Constantin II. Regina Sofia și regele Juan Carlos au trei copii — infanta Elena (n. 1963), infanta Cristina (n. 1965) și prințul Felipe (n. 1968) — și opt nepoți. Moștenitorul tronului, prințul Felipe, este căsătorit cu fosta jurnalistă Letizia Ortiz Rocasolano, cu care are două fete, Leonor și Sofia.

Regele Juan Carlos vorbește fluent engleză, franceză, italiană și franceză, dar nu cunoaște greaca, limba nativă a soției sale, un fapt pe care a spus că-l regretă.

La 27 septembrie 2011, Regele Juan Carlos a semnat reforma Constituției, redactată de guvern și aprobată de cele două Camere ale legislativului spaniol, care conținea o prevedere referitoare la includerea unei limite de deficit, de respectat din 2020. Reforma Constituției este prima modificare majoră adusă legii fundamentale de la intrarea în vigoare a acesteia, în 1978. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata