Snowden susţine că şi-ar dori azil în Brazilia

Fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA), în prezent refugiat în Rusia, susține că a trimis o cerere oficială de azil în Brazilia, într-un interviu acordat postului de televiziune brazilian Globo, ce a fost difuzat duminică seara, potrivit AFP.

‘Dreptul meu de azil aici (în Rusia) expiră la începutul lunii august. Dacă Brazilia îmi oferă (azil), aș fi fericit să accept, mi-ar plăcea să trăiesc în Brazilia’, a declarat Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri cu privire la amploarea supravegherii electronice americane pe mapamond.

Snowden, inculpat în țara sa de origine pentru spionaj și furt de documente secrete, și-a exprimat deja intenția de a se refugia în Brazilia, într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor.

Citeste si:  Cum transformi un hobby de cameră într-o afacere de cel puţin 100.000 dolari pe an

‘Când am fost blocat pe aeroportul din Moscova (după revocarea pașaportului meu american acum zece luni) am trimis o cerere de azil mai multor țări, între care și Brazilia. O cerere oficială’, a precizat el.

Ministerul brazilian al Afacerilor Externe nu a considerat că această cerere a fost făcută într-o formă corespunzătoare, a menționat fostul consultant al NSA.

Snowden a reiterat că nu ‘a oferit niciun fel de documente niciunei țări în schimbul obținerii de azil, întrucât acest statut trebuie acordat din rațiuni umanitare’.

Fostul consultant american a adăugat că atunci când i-a fost revocat pașaportul american, el se îndrepta spre Ecuador. ‘Nu am ales să merg în Rusia, eram în drum spre America Latină, spre Ecuador, dar pașaportul meu a fost suspendat și nu mi-am putut continua călătoria’, a mai spus el, respingând astfel acuzațiile Washingtonului că ar fi fost spion rus.

Citeste si:  Microsoft, "surprins" de interdicţia impusă Windows 8 de guvernul chinez

O campanie lansată pe Internet pentru ca Brazilia să-i acorde azil politic a acumulat peste un milion de adeziuni recent, dar Brazilia a spus că nu va răspunde la această cerere, din cauză că aceasta este informală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner