Ponta: Nu se impun alte taxe pentru a compensa reducerea CAS

11

Reducerea CAS nu impune introducerea de noi taxe, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, precizând însă că reprezentanții Comisiei Europene au cerut României să se încadreze în limitele de deficit.

‘Nu se impun alte taxe. Evident că cei de la Comisia Europeană, în special, mai puțin cei de la FMI, ne-au cerut să ne încadrăm în tratatul fiscal care privește limitele de deficit. Cum o facem? Astea sunt lucrurile pe care le discutăm în această perioadă. Nu se impun (alte taxe suplimentare n.r). Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeași limită de deficit’, a precizat premierul.

Șeful Executivului a mai spus că deficitul bugetar va crește cu circa 700 milioane lei pentru cheltuielile armatei, însă majorarea a fost negociată cu Comisia Europeană.

Citeste si:  CE ar putea impune taxe la importurile unor produse din oţel provenite din China şi Rusia

‘Sunt prevăzute cheltuieli suplimentare de 0,2% din PIB pentru Apărare. Creșterea a fost negociată de către ministrul Bugetului (Liviu Voinea n.r) cu Comisia Europeană. Deficitul se va majora cu 700 milioane RON, cam 0,1-0,12%. Ținta de deficit va fi majorată pentru că noi am obținut de la Comisia Europeană, nu doar noi, ci și alte țări din regiune, această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării și cred că e un lucru foarte bun, pentru că aveam nevoie’, a explicat Victor Ponta.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ și Băncii Mondiale /BM/.

Citeste si:  Proiect de ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor: suspendarea dreptului de utilizare a unui vehicul - notificată AER

„Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanții FMI, CE și BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susținut-o de mult timp și acum o voi promova cu toată tăria”, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăți mediul de afaceri din România, va ușura povara fiscală a angajatorilor corecți și va elimina discrepanțele aduse de competiția neloială între angajatorii cinstiți și cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menționat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget și taxa pe construcții speciale, iar după ce vor disponibile și datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie și de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Citeste si:  Unde au ascuns românii tezaurul de frica ruşilor

Potrivit ministrului Finanțelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul și efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămași la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru și diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata