Comisia Nana şi-a încetat activitatea

16

Comisia juridică din Camera Deputaților a decis miercuri cu unanimitate de voturi ca activitatea Comisiei Nana să înceteze, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul schimburilor de terenuri agricole din localitatea Nana, județul Călărași, pe baza raportului Corpului de control al prim-ministrului.

Deputații au luat decizia în baza art. 74 alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, care spune că o comisie de anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activitățile care constituie obiectivul ei. În această situație, Biroul Permanent al Camerei Deputaților anunță organele de urmărire penale că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speță aflat în activitatea Camerei Deputaților. În consecință, comisia și-a încetat activitatea.

Citeste si:  Camera Deputaţilor va dezbate marţi, 22 iunie, legea ANI şi codurile de procedură

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că membrii comisiei nu au fost sesizați cu privire la fond, ci să formuleze o opinie cu privire la situația de fapt.

„Noi am fost sesizați, nu cu privire la fond, nici nu cunoaștem fondul, nu cunoaștem documentele comisiei și e normal să fie așa și nu este de competența noastră să discutăm fondul problemei. Este o comisie specială înființată pentru asta. Noi am fost sesizați doar de către Birourile Permanente reunite, noi și Comisia juridică de la Senat, să ne formulăm o opinie cu privire la situația de fapt”, a spus Ciucă.

Citeste si:  Tot mai mulţi părinţi depun online dosarele privind indemnizaţia de creştere a copiilor

El a precizat că această Comisie își va încheia activitatea în urma deciziei Birourilor permanente reunite.

În 16 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul privind terenurile din comuna Nana a fost constituit în urma sesizării transmise de Corpul de control al premierului.

Citeste si:  Şoferii bolizilor de lux din România renunţă la maşini pentru că nu-şi mai pot plăti taxele

Potrivit raportului Corpului de control publicat la 8 martie, atribuțiile legale în legătură cu soluționarea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 au fost exercitate defectuos, iar reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foștilor proprietari, fără obținerea consimțământului persoanelor îndreptățite, cu încălcarea prevederilor legale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata