Covasna: „Apa vie” de la Malnaş care costă cât o sticlă de vin bun

79

Apa minerală de Malnaș, prea sărată ca să fie pe placul oricui, se îmbuteliază în sticle „glazurate” de ceramică fabricate în Germania, iar un litru costă cât o sticlă de vin bun.

O butelcuță de numai 350 ml se vinde cu 11-15 lei, depinde de unde o iei, dar această apă minerală nu o bei de sete și nici de plăcere, o bei de leac, cu prescripție: un păhărel înainte de masă, dimineața, la prânz și seara. E o apă „prețioasă”, cu o compoziție de săruri și minerale rar întâlnită.

„Pe scurt, restabilește echilibrul întregului organism”, spune Toth Arpad, omul de afaceri care îmbuteliază această apă minerală și care încearcă să o ridice la prestigiul și rangul avute cu zeci de ani în urmă.

El spune că nu este un medicament, ci un leac natural, care nu are efecte adverse și vindecă. Este, potrivit lui Toth Arpad, o apă minerală terapeutică pentru că se bea o sticlă pe zi, înainte de fiecare masă.

Citeste si:  Reguli esenţiale în convorbirea telefonică

„Dar, cine are probleme, arsuri sau reflux gastric, să bea un pahar și apoi să ne sune să ne spună ce s-a întâmplat. Eu vă șoptesc că în câteva minute îi trece instant”, susține omul de afaceri.

Toth Arpad este cel care a cumpărat fabrica de ape minerale din Malnaș în 1998, iar împreună cu cei doi fii ai săi a reconstruit-o și a transformat-o într-o afacere de familie.

„Împreună cu băieții mei ne-am ocupat în ultimii trei ani să restaurăm făbricuța de îmbuteliere. Din 2011 am tot lucrat, am reconstruit și restaurat, căutând să păstrăm aspectul și materialele tradiționale din care a fost construită în urmă cu 120 de ani (…). Când am intrat pentru prima dată în secție era pe jumătate dărâmată, creșteau copaci și iarbă din pereți. (…) Apa asta e ceva special”, povestește Toth Arpad.

Citeste si:  Vânatul, una dintre bogăţiile judeţului Covasna

Apa conține potasiu, sodiu, calciu, fier și magneziu, iar medicii o recomandă pentru tratarea ori ameliorarea afecțiunilor gastro-intestinale, refluxuri gastrice, arsuri la stomac, probleme cu bila. Se spune că e bună și pentru alte probleme de sănătate, pentru că reduce nivelul colesterolului, reglează glicemia, nivelul pH-ului, menține constantă greutatea corporală, curăță organismul de toxine și întărește sistemul imunitar.

Calitățile terapeutice ale apei minerale de la izvorul „Maria” din Malnaș sunt cunoscute încă din secolul al XVIII-lea, când aici au apărut primele băi de tratament. În 1873 Malnaș a căpătat oficial statut de stațiune balneară, iar timp de peste o sută de ani a atras numeroși turiști din țară și de peste hotare.

Citeste si:  Nicu Rădulescu (OPTBR): Turismul balnear a atras investiţii de 150 milioane de euro; avem o problemă cu migraţia personalului medical

„Avem din 1902, de la Ministerul Sănătății al Imperiului Austro-Ungariei recomandările terapeutice, care au fost reînnoite după 1944 de Ministerul Sănătății al României”, a precizat Toth Arpad.

Apa minerală, care țâșnește ca un izvor artezian din rărunchii pământului, nu e captată și îmbuteliată oricum, ci prin țevi și vase ceramice, care-i păstrează echilibrul și proprietățile, nelăsând aerul și lumina să o altereze. Practic, apa se păstrează exact așa cum iese din pământ și „vede” lumina zilei doar atunci când se deșurubează dopul albastru al butelcuței ce-o ține captivă.

Citește și
2 Comentarii
  1. rodica spune

    Cand citesti asemenea lucruri, ti se umple inima de bucurie , ca , inca mai sunt in Romania noastra draga , destul de multe resurse , care pot fi exploatate sau reexploatate ! Cinste voua , celor care o faceti , sanatate si multa putere !

  2. bize04 spune

    D-na Maria nu mai fiti asa extaziata ca sa nu cadeti pe spate. Acum cativa ani Centrul de Sanatate Publica din Targu Mures a facut un test pe mai multe ape minerale din Transilvania. Rezultatele testelor au fost absolut socante. Apale minerale Maria Malnas, Bodoc, Premium si Valcele a fost descoperite ca avant un continut de mercur cu mult peste limitele normale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata