Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană sunt stabile

Livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană sunt stabile și nu există informații privind o posibilă întrerupere a acestora, a afirmat marți un purtător de cuvânt al Gazprom, transmite Reuters.

O sursă de la Gazprom care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat că Rusia livrează Ucrainei cantitatea obișnuită de gaze naturale.

Săptămâna trecută, Gazprom a decis să prelungească cu o zi, până la data de 10 iunie, termenul limită până la care Ucraina trebuie să-și achite datoriile pentru gazele naturale livrate. ‘La cererea părții ucrainene, data limită pentru rezolvarea problemei privind plățile a fost amânată pentru 10 iunie, din cauza faptului că data de 9 iunie este o zi liberă în Ucraina’, a informat grupul rus într-un scurt comunicat de presă publicat la sfârșitul unei reuniuni între directorul Gazprom, Alexei Miller, și directorul companiei ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev.

Citeste si:  Medvedev cere ajutorul armatei la stingerea incendiilor; bilanţul victimelor creşte la 18

Gazprom a amânat deja ultimatumul său cu o săptămână, de pe data de 3 până pe data de 9 iunie, după ce în mai a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările de gaze naturale.

Ucraina și Rusia nu au ajuns la un acord privind prețul gazului cumpărat de Kiev și plata datoriei către Gazprom, dar discuțiile vor continua marți seară sau miercuri dimineață la Bruxelles, a anunțat marți comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, după șapte ore de negocieri dificile începute luni seară împreună cu reprezentanții celor două părți.

Citeste si:  Consumul de gaze naturale a scăzut cu 5,4%

‘Vrem o soluție globală care să regleze chestiunea prețului gazului și plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al prețului propus de Gazprom. Vrem un preț echitabil și bazat pe piață’, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

Omologul său rus Aleksandr Novak a precizat că a solicitat plata la 10 iunie a unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea facturilor pentru lunile noiembrie și decembrie 2013.

Dacă însă nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data menționată, Rusia va solicita și plata a 500 de milioane de dolari pentru livrările din lunile aprilie și mai 2014, a adăugat el.

Citeste si:  Cine dă cu gaze în români? (II)

Negocierile dintre Gazprom și Naftogaz vizează ajungerea la un acord asupra unui plan de plată a datoriei pentru gazul livrat de Rusia, pe care Gazprom o evaluează la 2,2 miliarde de dolari.

De asemenea, trebuie să se ajungă la un acord asupra prețului gazului vândut de Gazprom companiei Naftogaz, precum și asupra cantităților. Prețul ar urma să se situeze între 268 și 480 de dolari pentru mia de metri cubi, notează AFP. Ucraina a cumpărat circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata