INS: Producţia industrială a crescut cu 8,1% în primul semestru datorită activităţilor din industria prelucrătoare

24

Producția industrială a crescut, în primul semestru al anului, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activităților derulate în industria prelucrătoare, arată datele provizorii publicate miercuri de Institutul Național de Statistică /INS/.

Astfel, în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2014, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,1%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+9,6%).

În funcție de marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) și industria energetică (+1,1%).

Citeste si:  Serbia marchează renaşterea industriei de armament

Pe de altă parte, industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1%.

Potrivit INS, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele patru luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 9,5%, susținută de industria prelucrătoare (+11%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1%, respectiv cu 0,3%.

Citeste si:  România, lider în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în septembrie

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creșteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) și industria energetică (+1,4%).

Datele statistice relevă, totodată, că în aprilie a.c. producția industrială (serie brută) a scăzut față de luna precedentă cu 3%, în timp ce în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a diminuat cu 0,3%.

Procentajele negative provin din faptul că în aproape toate sectoarele industriale s-au înregistrat scăderi. Excepție a făcut industria bunurilor de uz curent, care a crescut ca serie brută cu 0,2%, și industria prelucrătoare care a crescut cu 0,1%, ca serie ajustată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata