CNADNR va plăti despăgubirea de 1 milion de euro din bugetul anual special constituit în acest scop

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) va executa hotărârea judecătorească de plată a despăgubirii de un milion de euro unei tinere care și-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier de îndată ce aceasta va fi comunicată.

Suma urmează să fie suportată din bugetul CNADNR, unde, anual, sunt prevăzuți bani pentru despăgubiri, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Șova, într-o conferință de presă.

„Este o chestiune de umanitate cu ce s-a întâmplat cu tânăra care și-a pierdut mâna. Este foarte bine dacă s-a dat această hotărâre judecătorească. Cum se va comunica, CNADNR va executa hotărârea judecătorească. Suma se va plăti din bugetul CNADNR unde există prevăzuți anual bani pentru despăgubiri, pentru că din hotărârile judecătorești care se pronunță anual există foarte multe sume care reprezintă despăgubiri, în special cele care vin de la exproprieri, pentru că exproprierile sunt stabilite la valori foarte mici și de foarte multe ori cei care acționează în instanță câștigă. Deci, avem bugete de despăgubiri în bugetul CNADNR”, a spus Șova.

Citeste si:  Chipăruşul, dans ritualic din Vrancea unic în Europa, ce vine din epoca geto-dacică

În opinia sa, există posibilitatea ca CNADNR să încerce să-și recupereze banii de la cei care au fost vinovați de starea în care se afla parapetul de la locul accidentului, iar acest lucru s-ar putea face prin poprire pe salariu în cuantum de 50%.

„Acolo, din ce m-am interesat, nu a lucrat o firmă, se afla în întreținerea regionalei. S-au făcut niște procese verbale în 2009 — 2010 care au stabilit dacă erau persoane vinovate sau nu. Normal că acum, pe legislație, suma trebuie imputată cuiva. Este o chestiune internă a CNADNR și, după ce o să-și termine ei ancheta, o să informeze și dacă s-a identificat vinovatul. Probabil că CNADNR se va îndrepta împotriva persoanei sau persoanelor respective, așa este conform legislației. Eu nu aș vrea să anticipez, dar dacă va fi cineva de vină va fi găsit un inginer sau un lucrător. Inginerul sau lucrătorul mă îndoiesc că vor avea să plătească suma respectivă, deci se va ajunge la o poprire pe salariu, care știți că are limitele ei, de 50%. Ori de câte ori există pagube care se produc în companiile sau în autoritățile statului și se impută suma respectivă unei persoane întotdeauna este aceeași situație”, a explicat ministrul.

Citeste si:  Asigurătorii au plătit 5 milioane euro în urma inundaţiilor

În ceea ce privește CNADNR, aceasta a fost reprezentată în instanță doar de jurist consulți.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) va plăti daune morale de un milion de euro unei tinere care și-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier petrecut în 2006, a decis, miercuri, definitiv, Înalta Curte de Casație și Justiție.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat în judecată CNADNR la Tribunalul București, după ce a fost implicată într-un accident auto, iar această instanță a decis, în aprilie 2013, ca tânăra să primească daune morale de un milion de euro. Decizia a fost atacată de companie, iar în noiembrie 2013 Curtea de Apel București a scăzut suma la 200.000 de euro.

Georgiana Elena Ghegeliu a făcut recurs, admis miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit că suma ce va fi plătită de CNADNR să fie de un milion de euro.

Citeste si:  De ce s-au suspendat licitaţiile pentru trei tronsoane de autostradă?

Accidentul în urma căruia Georgiana Elena Ghegeliu și-a pierdut mâna dreaptă a avut loc în 2006, în timp ce aceasta mergea, împreună cu prietenul ei, spre Brașov. Șoferul a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o altă mașină care intrase pe sensul lor de mers, iar autoturismul în care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului. Un fragment din parapet a străpuns portiera dreaptă a mașinii și i-a intrat tinerei în mână. Georgiana Elena Ghegeliu a fost dusă la spital, iar medicii i-au amputat brațul drept.

În urma procesului deschis în justiție, instanța a stabilit că de vină pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranță a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreaptă a sensului de mers spre Brașov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close