Rusia a ”redus la zero” livrările de gaze spre Ucraina

Rusia a ”redus la zero” livrările de gaze către Ucraina luni dimineață, a afirmat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, asigurând că în pofida acestei întreruperi în aprovizionare, Ucraina va continua să asigure un tranzit fiabil în Europa, relatează agenția de presă France Presse.

‘Am fost informați că livrările de gaze spre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise de Rusia fiind destinate doar tranzitului spre țările europene’ (185 milioane de metri cubi pe zi), a declarat ministrul ucrainean.

Ucraina va ‘asigura un tranzit fiabil al gazelor spre Europa’, a asigurat el.

Gazpromul a fost obligat să instituie (de luni) sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze în Ucraina, din cauza șantajului practicat de Kiev la negocieri, a declarat directorul executiv al companiei ruse de gaze, Aleksei Miller, la o reuniune cu premierul Dmitri Medvedev, informează ITAR-TASS.

Citeste si:  În timp ce CIA "se răsfaţă" cu efecte speciale ieftine, FSB lucrează după toate canoanele antispionajului

‘Ar trebui să constatăm că tocmai poziția neconstructivă a guvernului ucrainean a condus la instituirea sistemului de plată în avans’, a afirmat Miller, adăugând că partea ucraineană în încercarea de a obține un preț cât mai mic la gaze a șantajat Moscova că va preleva gaze din volumul destinat clienților europeni ai Gazprom.

În acest context, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a dat ordin Ministerului Energiei și Combustibilului, precum și Ministerului Justiției să pregătească un proiect de lege privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic al țării. ‘Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău’, a afirmat șeful executivului ucrainean, citat de RIA Novosti.

Citeste si:  Comisiile din Camera Reprezentanților au publicat transcriptul unor audieri în cazul privind Ucraina

Totodată, premierul Iațeniuk a însărcinat Comisia națională de reglementare în domeniul energetic să revizuiască tarifele la tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei.

În aceeași ordine de idei, comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a avertizat luni că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, după anunțul Moscovei privind sistarea livrărilor de gaze către Ucraina.

‘În următoarele săptămâni nu vor fi probleme, vom primi volumele de gaze (cu regularitate)’, a declarat Oettinger, dar în cazul în care Ucraina va utiliza rezervele stocate pe teritoriul său ‘vom avea o problemă în caz de iarnă friguroasă’.

Citeste si:  UE sare în ajutorul producătorilor de vinuri moldoveneşti, afectaţi de embargoul impus de Rusia

‘Ucraina trebuie să decidă’ dacă își plătește facturile în avans sau dacă va lua din stocurile de care dispune, a spus el.

Rusia și-a pus luni în aplicare amenințarea și a decis să închidă robinetul la gaze pentru Ucraina, după eșecul negocierilor trilaterale (Ucraina-Rusie-UE), riscând să afecteze Europa și să aprofundeze cel mai grav conflict de pe continentul european de la încheierea războiului rece. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata