O analiză independentă nu poate confirma existenţa celulelor STAP

23

Unul dintre cercetătorii japonezi participanți la studiile asupra așa-numitelor celule STAP regenerative a declarat presei că nu există nici o dovadă a existenței lor.

Afirmația lui întărește îndoielile cu privire la descoperirile tinerei cercetătoare japoneze Haruko Obokata, comunicate în două articole publicate în luna ianuarie în revista britanică Nature, informează marți AFP.

Profesorul Teruhiko Wakayama de la Universitatea din Yamanashi a declarat luni presei că nu a obținut din partea dnei Obokata probe care ar dovedi existența acestor celule STAP, care ar fi capabile să revină la un stadiu nediferențiat cvasiembrionar printr-un procedeu chimic inedit dezvoltat de cercetătoarea japoneză.

„Pe baza unei analize independente, nu există nici o dovadă cu privire la existența de celule STAP. Toate rezultatele merg în sensul negării existenței celulelor STAP, chiar dacă eu nu pot spune cu certitudine absolută că ele nu există’, a declarat Wakayama, citat de Kyodo.

Citeste si:  Cel mai rapid alergător în spaţiu

Comunitatea științifică din Japonia și din întreaga lume a fost zguduită de o controversă pe tema așa-numitelor celule STAP, după ce au apărut acuzații cu privire la credibilitatea cercetării presupus inovatoare.

Potrivit Xinhua, în aprilie, prestigiosul Institut Riken din Japonia, susținut de guvern, a anunțat că au fost găsite dovezi de abateri științifice, inclusiv falsificarea de imagini și plagiat a unor porțiuni ale cercetării.

Obokata a susținut că a reușit să creeze, grație unei metode simple, celule nediferențiate (stem), capabile apoi să evolueze pentru a crea diferite organe, ceea ce ar constitui o revoluție în medicina regenerativă.

Citeste si:  Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină celule stem echivalente celor embrionare fără să apeleze la embrioni

Experimentele au pornit de la celule mature, specializate, care au fost lăsate să se multiplice, apoi au supuse unui stres puternic, aducându-le până aproape de moarte, printr-o serie de intervenții externe, printre care traume mecanice, un nivel scăzut de oxigen și introducerea lor într-un mediu acid.

După câteva zile, s-ar fi constatat că aceste celule au supraviețuit și și-au revenit după expunerea la acești stimuli, trecând în mod natural într-o stare similară celei a celulelor stem embrionare.

Aceste celule stem, obținute prin expunerea la stres a celulelor mature, au fost denumite celule STAP. Ele s-ar fi putut apoi diferenția și specializa în diferite tipuri de celule și țesut, în funcție de mediul în care au fost introduse.

Citeste si:  Health Ministry: 7 new death cases and 44 new confirmed cases of A/H1N1 infection during the past 48 hours

Pe fondul amplei polemici izbucnite încă din februarie în legătură cu acest studiu, Haruko Obokata a acceptat în cele din urmă să-și retragă cele două articole despre celule STAP, publicate în Nature, susținând însă în continuare că fenomenul STAP există cu adevărat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata