„Regatul canabisului”, asaltat de poliţia albaneză

Poliția albaneză a continuat marți, în a doua zi consecutiv, să asedieze satul Lazarat, supranumit ‘Regatul canabisului’, localitate situată la 240 km sud de Tirana, în care s-au baricadat traficanți de droguri ce ripostează cu mitraliere grele și rachete, relatează AFP.

‘Un polițist a fost rănit când persoane înarmate au încercat să împiedice cu focuri de armă forțele de ordine să intre în Lazarat’, a indicat o purtătoare de cuvânt a poliției, Laura Totraku.

Poliția a invitat toate persoanele care nu sunt originare din Lazarat să părăsească satul, mai ales după ce doi ciobani străini de localitate au nimerit, în cursul după-amiezii, sub tirul traficanților și au fost răniți.

Traficanții au făcut uz de mitraliere grele și de rachete antitanc pentru a împiedica forțele de ordine să intre în Lazarat.

Circa 800 de polițiști, cu 300 mai mulți decât luni, echipați cu veste antiglonț și sprijiniți de vehicule blindate, erau desfășurați marți în jurul acestui sat cu 2.200 de locuitori.

Potrivit unui raport al poliției italiene, Lazarat produce 900 de tone de canabis anual, cu o valoare de revânzare estimată la 4,5 miliarde de euro, adică aproape o treime din PIB-ul Albaniei.

Poliția i-a somat pe traficanți să înceteze focul și să predea armele, a declarat șeful acesteia, Artan Didi, în opinia căruia locuitorii din Lazarat ar fi ‘ostatici ai unui grup de criminali și traficanți’.

Ministrul albanez de interne, Saimir Tahiri, a lansat și el un apel sătenilor ‘să se distanțeze de criminali’.

Schimburi de focuri sporadice între traficanții de droguri și poliție au continuat marți, iar poliția a informat că a arestat șase persoane care au tras asupra forțelor de ordine.

În sat, un grup de persoane înarmate a agresat luni după-amiază un jurnalist, un cameraman și un șofer de la un canal de televiziune albanez, incendiindu-le mașina și distrugându-le aparatura. Marți, un alt cameraman al unei televiziuni locale a fost agresat de bărbați cu cagule în timp ce filma în sat.

OSCE a denunțat, într-un comunicat, atacurile împotriva jurnaliștilor, calificându-le drept ‘inacceptabile’.

Poliția a distrus peste 10.000 de plante de canabis și își continuă operațiunea de distrugere a tuturor plantațiilor de acest gen din jurul Lazaratului, a declarat purtătoarea de cuvânt.

La rândul său, primarul satului a indicat presei că negocieri sunt în curs pentru a-i convinge pe bărbații înarmați din Lazarat să se predea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.