SUA vor furniza Braziliei documente privind dictatura militară din perioada 1964-1985

18

Statele Unite vor furniza Braziliei documente în legătură cu dictatura militară pe care a cunoscut-o statul latino-american între 1964 și 1985, a anunțat marți vicepreședintele american Joe Biden, la sfârșitul unei reuniuni cu președinta braziliană Dilma Rousseff, relatează AFP și Reuters.

„Sunt bucuros să anunț că SUA lansează un proiect de declasificare și împărtășire cu Comisia Națională pentru Adevăr (din Brazilia) a unor documente care ar putea face lumină asupra acestei dictaturi de 21 de ani”, a declarat el.

Proiectul este de mare interes pentru președinta Dilma Rousseff, ea însăși închisă și torturată sub dictatură, a adăugat Biden, precizând că un prim lot de documente a fost trimis guvernului brazilian.

Citeste si:  SUA au autorizat un nou medicament împotriva hepatitei C

Singura țară din regiune care nu i-a judecat pe responsabilii de încălcarea drepturilor omului sub regimul militar, Brazilia a creat în 2012 o Comisie pentru Adevăr însărcinată cu anchetarea acestor crime acoperite până în prezent de o lege a amnistiei.

Brazilia a semnat săptămâna trecută un acord cu Chile, în prezența celor două președinte ale lor, Dilma Rousseff și socialista Michelle Bachelet, care prevede schimburi de informații privind dictaturile, care au colaborat între ele în anii ’70-’80 în cadrul Planului Condor, destinat reprimării opoziției.

În cadrul primei etape a unui turneu regional, Biden a sosit luni în Brazilia, unde are loc în prezent Campionatul Mondial de Fotbal, și a încercat în special să încălzească relațiile cu Dilma Rousseff în urma scandalului de spionaj dezvăluit de Edward Snowden, fost consultant al serviciilor americane de informații. Potrivit documentelor dezvăluite de Snowden, Washingtonul ar fi spionat-o pe președinta braziliană, alături de alți lideri mondiali.

Citeste si:  Casa Albă cere Rusiei să-şi retragă convoiul din Ucraina, ameninţând cu noi sancţiuni

Joe Biden s-a declarat de altfel marți încrezător că relațiile cu Brazilia sunt pe drumul relansării, după ce a asigurat-o pe Dilma Rousseff că Washingtonul și-a schimbat politica privind supravegherea electronică. Vicepreședintele american a spus că a avut cu președinta braziliană o discuție ‘sinceră’ în legătură cu acest episod. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata