Sporturi mai puţin cunoscute: Tetherball

23

Tetherball (în traducere aproximativă, ”minge cu funie”) este un sport ce se practică între doi oponenți.

Echipamentul necesar constă dintr-un stâlp de metal, fixat pe un suport sau direct în pământ, de care atârnă o funie. La capătul acesteia se află o minge de volei. Fiecare dintre cei doi jucători încearcă să lovească mingea în sensuri opuse: unul în sensul acelor de ceasornic, celălalt în direcția opusă. Jocul se termină atunci când unul dintre jucători reușește să înfășoare funia în jurul stâlpului, fără ca oponentul să mai reușească să o atingă.

Cel care servește primul are un avantaj față de oponentul său, uneori reușind să încheie jocul chiar din servă, dacă oponentul nu reușește să contracareze mingea. Mingea poate fi lovită atât cu pumnul, cât și cu palma deschisă. În Tetherball este interzisă intrarea în jumătatea de teren a adversarului, precum și prinderea în mâini a mingiei. În plus, jucătorii nu au voie să atingă frânghia.

Citeste si:  Serialul ''Dallas'' nu va mai continua

De fiecare dată când sunt încălcate regulile jocului, acesta este întrerupt și mingea repusă în poziția de dinaintea comiterii ”infracțiunii’‘. Este refăcut exact numărul de înfășurări ale frânghiei de-a lungul stâlpului, și, uneori, jucătorul care este nevinovat beneficiază de servă. Dacă regulile par să fie încălcate cu bună știință, atunci cel vinovat poate pierde meciul. Meciurile de Tetherball conțin două sau mai multe seturi, de obicei pierzătorul având prima servă în setul următor.

Deși cel mai des întâlnite mingii de Tetherball sunt cele de volei, recent au început să fie fabricate mingii dedicate, umplute cu butil și învelite în cauciuc.

Citeste si:  FARMACIA DULFU SRL - notificare privind deschiderea procedurii simplificate de faliment

Înălțimea stâlpului poate atinge 3 metri, dar poate fi coborâtă până la 2,1 metri, în funcție de înălțimea jucătorilor. Funia este din nailon și, în general, la începutul partidei, între mingea atârnată și sol trebuie să fie o diferență de 0,61 metri. Tetherball-ul se poate juca pe mai multe suprafețe, precum nisip, iarbă sau asfalt. Sportul este practicat mai ales în America de Nord.

Un sport asemănător este Swingball. Diferențele principale dintre cele două sunt acelea că în Swingball mingea este asemănătoare celei din tenis și, în al doilea rând, este lovită cu paletele, acestea fiind confecționate din plastic.

Citeste si:  CM de Fotbal 2010: Africa de Sud - Mexic 1-1, în Grupa A

Swingball-ul este popular în Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata