EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Agricultura, meşteşugul, activităţile forestiere şi turismul, posibile soluţii pentru dezvoltarea Roşia Montană

Agricultura, meșteșugul, industria lemnului, activitățile forestiere și turismul sunt soluțiile pe care Asociația Arhitectură, Restaurare și Arheologie (ARA) le propune pentru dezvoltarea Roșiei Montane și zonei aferente, a declarat joi Ștefan Bâlici, vicepreședinte al organizației.

El a arătat, cu ocazia prezentării rezultatelor misiunii pe care a derulat-o Organizația Europa Nostra cu institutul BEI, timp de patru zile, la Cluj, Roșia Montană și București, că acestea sunt împărtășite de comunitatea locală în cadrul unei serii de întâlniri avute în aceste zile în localitate.

„Oamenii au venit cu aceste propuneri. Sunt soluții ce pot fi susținute de autoritățile locale și comunitate”, a spus Bâlici.

Misiunea are ca scop evaluarea tehnică a potențialului de dezvoltare a zonei Roșia Montană și găsirea unor posibilități de finanțare a unor activități economice care să ajute la salvarea zonei.

„Ne-am întâlnit pentru a discuta posibilitățile de dezvoltare a Roșiei Montane și zonei aferente, pornind de la resursele de patrimoniu natural și cultural pe care le are, nu prin minerit. Concluziile sunt că la fața locului există deja activități economice importante, unele tradiționale și care pot să constituie baza unei dezvoltări viitoare, alte activități care nu sunt tradiționale și ar trebui dezvoltate pe baza unor programe pe care să le elaborăm”, a declarat Bâlici.

ARA susține dezvoltarea unor mecanisme de finanțare care să ajute împrejurimile Roșiei Montane și, mai larg, Munții Apuseni. Asociația este implicată în protejarea patrimoniului în Roșia Montană. Roșia Montană se află pe lista Organizației Europa Nostra pentru Programul 7 Most Endangered. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata