Hunedoara: Alexandra Marcu pregăteşte o expediţie pentru cucerirea celui mai înalt vulcan din lume

47

Eleva Alexandra Marcu, din Deva, se află în plin program de pregătiri pentru o expediție comună româno-chiliană în care și-a propus să cucerească cel mai înalt vulcan din lume, Ojo de Salado (6.893 m), din Chile. Pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare, care se ridică la peste 5.000 de euro, familia adolescentei de 16 ani încearcă, în prezent, să găsească cele mai bune variante.

Ojo de Salado ar fi cel de-al șaselea vulcan din lume pe care Alexandra Marcu dorește să-l escaladeze în cadrul ‘Circuitului celor șapte vulcani’, adolescenta afirmând joi că și-a propus să stabilească un record pentru România.

‘Am cucerit deja cinci dintre cei mai înalți vulcani din lume. Acum îmi doresc să fiu cea de-a treia femeie din lume care parcurge integral ‘Circuitul celor șapte vulcani’. Costurile expediției din Chile au fost estimate la circa 26.000 de lei și sper să beneficiez de sprijinul comunității în acoperirea acestei sume, deoarece pe toate vârfurile cucerite am dus steagul României, al județului Hunedoara și însemnele sponsorilor’, a declarat Alexandra Marcu, într-o conferință de presă.

Citeste si:  Nicolăescu: Nu s-a pus niciodată la îndoială încrederea PNL în Antonescu

La rândul său, Dan Marcu, tatăl Alexandrei și cel care o însoțește pe fiica sa în toate ascensiunile de pe munte, a apreciat că expediția din Chile va fi cea mai grea dintre toate cele de până acum.

‘În primul rând, expediția este extrem de solicitantă fizic, iar traseele sunt grele. Ne vom apropia de pragul celor 7.000 de metri altitudine și ne vom confrunta cu un aer foarte uscat pentru că Ojo de Salado se află în mijlocul Deșertului Atacama. De altfel, vulcanul acesta este locul preferat de antrenamente pentru mulți alpiniști care se pregătesc pentru expediții în Himalaya’, a spus Dan Marcu.

Citeste si:  O pălincă de pere produsă în urmă cu doi ani, declarată cea mai bună din judeţul Satu Mare

Cei doi alpiniști și-au programat expediția din Chile în luna decembrie și au estimat că escalada vulcanului va dura între 15 și 20 de zile.
Alături de ei se vor afla membrii unei organizații din Chile, care i-au contactat pe români pe Facebook și le-au propus o ascensiune în comun.

‘Din păcate stăm mai slăbuț din punct de vedere financiar. Sunt costuri care trebuie acoperite, obligatoriu’, a arătat Dan Marcu.
La inițiativa unor prieteni, el a deschis un cont bancar la BCR Deva în care pot fi efectuate donații pentru susținerea expediției: RO71RNCB0160027088410001.

‘Sper ca celebrul model al pipiței să apună și să alegem oameni de valoare, ca repere în viață. Alexandra Marcu este un astfel de om, impune un model de valoare și sper să-și îndeplinească visul de cuceri vulcanii lumii. Cred că dincolo de autorități, vor fi și oameni care pot sprijini această acțiune. Pentru o fimă mare, costurile expediției reprezintă o sumă derizorie’, a declarat directorul casei de cultură din Deva, Alexandru Gruian.

Citeste si:  Comisia Europeană rambursează României 483 milioane de euro pentru proiectele finanţate prin POSDRU 2007-2013

Alexandra Marcu este cunoscută pentru ascensiunile sale pe cei mai importanți vulcani ai lumii: Mont Blanc (Franța), Uhuru-Kilimanjaro (Tanzania), Kazbek (Georgia), Damavand (Iran) și Giluwe (Oceania și Australia).

Eleva din Deva este cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (Mexic) și cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata