Ucraina: Preşedintele Poroşenko prezintă un plan de pace în 14 puncte

25

Noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a dezvăluit, vineri, un plan de pace în 14 puncte, menit să pună capăt insurecției separatiste proruse din estul țării, a anunțat un post de televiziune local, potrivit France Presse.

În mod concret, potrivit site-ului televiziunii private Inter TV, acest plan conține puncte cu privire la ‘dezarmare’, ‘garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruși și ucraineni’ și ‘descentralizarea puterii și protejării limbii ruse, prin intermediul amendării Constituției’, însă nu menționează încetarea unilaterală a focului, anunțată recent de președintele ucrainean.

Citeste si:  Conflictul din Ucraina, cel mai grav de la criza din Caraibe

Insurecția separatistă din regiunea industrială rusofonă Donbas a provocat, de la începutul lui aprilie, cel puțin 360 de morți și amenință unitatea acestei foste republici sovietice, deja pradă unei adânci recesiuni.

Printre alte puncte figurează, de asemenea, eliberarea ostaticilor, ‘înființarea unei zone-tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina și Rusia‘, amnistierea ‘celor care au depus armele și nu au comis crime de război’, precum și stoparea ‘ocupării ilegale’ a clădirilor Administrației regionale din Donețk și Lugansk, controlate de rebeli.

Citeste si:  Băsescu: Îl contrazic pe Poroşenko fără drept de apel privind o posibilă incursiune a Rusiei în flancul estic al NATO

Planul citează, de asemenea, organizarea rapidă de alegeri legislative locale și un program pentru înființarea de locuri de muncă în regiune.

Președintele prooccidental Petro Poroșenko, învestit de la începutul lui iunie, l-a contactat telefonic, joi seara, pe omologul său rus Vladimir Putin, pentru a discuta acest plan de pace, pe care ar urma să-l prezinte oficial vineri, în timpul unei alocuțiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata