Ultimul spiţar al Brăilei prepară leacuri unicat de pe vremuri într-o clădire cu parfum de epocă

72

Într-o perioadă în care industria farmaceutică a luat un avânt considerabil, iar la fiecare colț de stradă întâlnești câte o farmacie, există în Brăila un loc unde tradiția fabricării de medicamente este păstrată neîntinată de 120 de ani, și anume Farmacia Faltis, unde ultimul spițar din orașul de la Dunăre, Ion Bobaru, prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor.

Îndrăgostit de meseria pe care o practică de aproape 40 de ani, Ion Bobaru se luminează la față imediat ce începe să îți explice cum se prepară un medicament, de la etapa culegerii și uscării plantei din care este făcut și până când acesta ajunge, ca produs finit, pe rafurile farmaciei sale.

‘Pot fi acuzat că dețin monopolul în prepararea de medicamente, dar îl dețin, pentru că nimeni nu se înhamă, cum se zice popular, la activitatea asta. Farmacistul care prepară medicamente se numește farmacist recepturist, pentru că locul unde se prepară medicamente se numește receptură. Munca de receptură este grea. Sunt preparate în farmacie care se fac mai greu decât un cozonac. În România, eu sunt printre puținii farmaciști care fac preparate unicat prin manufactură. Am peste 100 de medicamente unicat. În ultima vreme, există o aplecare către produsele tradiționale în gastronomie, în alimentație. Am observat, din propria experiență, că foarte multă lume se apleacă și asupra preparatelor tradiționale din farmacie, făcute din plante și cele făcute în laboratoarele din farmacie’, spune Bobaru.

Citeste si:  LEACURI DIN GRĂDINĂ: Perele

Printre cele mai căutate produse ale sale, despre care spune că nici nu apucă să le prepare și să le eticheteze, pentru că le și vinde, se află spirtul de oase, care se folosește aproape în toate afecțiunile de natură reumatică, unguentul și supozitoarele antihemoroidale, care acționează atât asupra ameliorării durerii, cât și pentru vindecarea hemoroizilor, sau gelulele cu albastru de metilen, ca tratament în infecțiile urinare.

La mare căutare este și crema pentru varice care, pe lângă ameliorarea circulației periferice la nivelul membrelor inferioare, ajută și la dispariția senzației de durere și de oboseală de la nivelul picioarelor.

Citeste si:  Băsescu: Consiliul European de astăzi condamnă organizarea unui referendum în Crimeea

Ion Bobaru de la Brăila este renumit în țară pentru siropul împotriva colicilor la nou-născuți, care conține tinctură de belladonna și tinctură de busuioc, dozate în funcție de vârsta copilului, care are termen de valabilitate doar 14 zile, neavând conservanți sau stabilizatori.

Farmacistul a creat și o așa-numită ‘terapie complementară pentru imunitate’, cu fructe de cătină și măceșe, care sunt surse naturale de vitamina C. În combinație cu resveratrolul din pulberea de tescovină formează un complex de principii active care ajută la creșterea imunității.

Citeste si:  LEACURI DIN GRĂDINĂ: Pepenele verde

În farmacia lui Bobaru se mai găsește și ‘somniferul preferat al multor case regale și boierești din trecut’, cum îl descrie spițerul, respectiv siropul hipnagogic, o poțiune cu cloral hidrat alături de tinctura crategi, de valeriană și aqua mellisae. Ion Bobaru oferă și o loțiune care împiedică căderea părului, întărește rădăcina firului de păr existent și favorizează creșterea acestuia în locurile unde el nu mai există. Farmacistul le recomandă pacienților cu psoriazis, o boală întâlnită din ce în ce mai frecvent, o cremă emolientă și o loțiune, care pot fi folosite alternativ, plus o cură de câteva luni cu ceai de măceșe sau tinctură de măceșe sau de cătină. ‘Vitamina C naturală excită secreția suprarenalei care a fost blocată din diferite cauze, insuficiența hormonilor secretați de suprarenală fiind de foarte multe ori răspunzătoare de apariția multor boli de piele’, explică el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata