BNR pune în circulaţie un nou set de monede pentru numismaţi, dedicate Universităţii din Bucureşti

Banca Națională lansează, luni, 23 iunie, în circuitul numismatic, un set de trei monede din aur, argint și tombac cuprat și o monedă din argint, dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea Universității din București.

Monedele au valori nominale de 100 lei (aur), 10 lei (argint) și 1 leu (tombac cuprat), sunt de formă rotundă cu diametre de 21 de milimetri (aur) și 37 de milimetri (argint și tombac cuprat), cu greutatea de 6,452 grame, 31,103 grame și, respectiv, 23,5 grame.

Aversul monedei din aur redă imaginea Universității din București la 1864, portretul lui Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul acesteia, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „ALEXANDRU IOAN CUZA”, valoarea nominală „100 Lei”, stema României și anul de emisiune „2014”.

Citeste si:  BNR recunoaşte: Bancherii au trecut de criză aruncând povara pe clienţi. Cum comentaţi?

Aversul monedei din argint redă imaginea Universității din București la 1864, portretul lui Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul acesteia, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA‘ și „ALEXANDRU IOAN CUZA”, valoarea nominală „10 Lei”, stema României și anul de emisiune „2014”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea Universității din București la 1864, portretul lui Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul acesteia, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA’ și „ALEXANDRU IOAN CUZA’, valoarea nominală „1 Leu”, stema României și anul de emisiune „2014”.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint și din tombac cuprat), prezintă o imagine conținând frontonul unei intrări a Universității din București; inscripțiile „1864” — anul înființării și „BUCUREȘTI”.

Citeste si:  BCR ar putea lansa o emisiune inaugurală de obligaţiuni de tip Senior Non Preferred denominată în lei

Caracteristicile tehnice și descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componența setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 150 de seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 250 de bucăți monede din argint.

Citeste si:  ANAF a deblocat conturile TVR după ce televiziunea a plătit datoria scadentă către bugetul de stat

Prețurile de vânzare sunt de 1.870 lei/bucată, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și de 310 lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Universității din București au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede și a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata