SUA iau măsuri pentru a combate scăderea drastică a populaţiei de albine

Autoritățile din SUA vor investi opt milioane de dolari în măsuri de ameliorare a condițiilor de viață ale albinelor, după ce efectivele acestora au scăzut cu 23 % iarna trecută, informează BBC, menționând printre posibilele cauze ale acestui fenomen pierderea diversității genetice și expunerea la pesticide.

Planul de acțiune anunțat vineri de președintele SUA, Barack Obama, va fi implementat de Agenția pentru Protecția Mediului și de Departamentul Agriculturii. Un grup de lucru la nivel guvernamental va elabora, în termen de șase luni, o strategie de combaterea a scăderii populațiilor de albine și de alte insecte polenizatoare. De asemenea, s-a anunțat o finanțare pentru ferme din cinci state americane — Michigan, Minnesota, Dakota de Nord, Dakota de Sud și Wisconsin — pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu pentru albine.

Citeste si:  Au început pregătirile pentru lansarea navetei Discovery

Acțiunile în acest scop sunt imperios necesare având în vedere că un sfert dintre alimentele consumate de americani, incluzând merele, morcovii și fructele de avocado, se bazează pe polenizare. Prin acțiunea lor polenizatoare, albinele aduc agriculturii o valoare adăugată de peste de 15 miliarde de dolari, potrivit Casei Albe.

Nu numai populația de albine a scăzut în SUA, ci și numărul altor insecte polenizatoare, cum ar fi fluturele monarh.

Unele organizații de mediu au criticat lipsa acțiunilor contra folosirii neonicotinidelor, o clasă de pesticide care provoacă decesul albinelor. Administrația americană ar trebui să interzică utilizarea acestor pesticide până se va stabili dacă sunt sau nu dăunătoare, susține Erich Pica, președintele organizației Prietenii Pământului, menționează BBC. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata