Braşov: Şase produse tradiţionale din peşte au primit certificate de atestare

15

Șase produse ale unei companii din localitatea brașoveană Halchiu, care au ca ingredient peștele dintr-o arie naturală protejată Sit Natura 2000 și Sit Ramsar, au fost recunoscute ca produse tradiționale, primind certificatele de atestare în acest sens.

Este vorba despre Baghetă Pescărească — Delta din Carpați Doripesco, Salată de Icre de Crap — Delta din Carpați Doripesco, Salată de Icre Ardelenească — Delta din Carpați Doripesco, Păstrăv Ardelenesc — Delta din Carpați Doripesco, Pastramă Pescărească — Delta din Carpați Doripesco și Batog Afumat — Delta din Carpați Doripesco.

„Pe lângă aceste produse pentru care am obținut atestarea, am depus documentația pentru a obține Denumirea de origine protejată (DOP), pentru produsul Novac afumat din „Țara Bârsei” și așteptăm ca, în cel mai scurt timp, să obținem și această atestare. O parte dintre produsele noastre se exportă în Germania și în Franța, iar în România produsele se găsesc în marile supermarketuri, dar și în cele șase magazine proprii, trei restaurante cu specific pescăresc și șase pescării”, a precizat  Ruxandra Coc, director de dezvoltare în cadrul companiei brașovene.

Citeste si:  Buzău: Cârnaţii de Pleşcoi ar putea deveni prima marcă tradiţională reatestată conform noilor norme europene

Delta din Carpați Doripesco reprezintă o arie naturală protejată Sit Natura 2000 și Sit Ramsar. Peștele folosit la prepararea produselor este crescut în complexele piscicole aflate în custodia firmei, se transportă viu, în hidrobioane, către secția de procesare, unde ajunge în maxim o oră. În plus, de la recepție și până la obținerea produselor finite, nu se depășesc 72 de ore, asigurându-se prospețimea, siguranța și calitatea produsului finit, a mai precizat sursa citată.

La finalul anului trecut a fost adoptat și publicat în Monitorul Oficial ordinul privind produsele tradiționale, cu formularul prin care producătorii pot solicita includerea în Registrul Național al Produselor Tradiționale, urmând apoi să primească un atestat pentru produsele recunoscute ca încadrându-se în cerințele actului normativ. După apariția actului normativ, toți producătorii care dețineau atestate de produse tradiționale au intrat într-un proces de reevaluare a acestora.

Citeste si:  Peste 70% dintre români aleg produsele tradiţionale pentru masa de Paşte şi când oferă cadouri

Produs tradițional înseamnă produs obținut din materii prime din zona de producție și care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, cu excepția celor naturali, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și /sau de prelucrare, și un procedeu tehnologic tradițional, și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata