Contaminarea cu pesticide creşte riscul naşterii de copii cu autism şi retard

18

O femeie însărcinată care trăiește în apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide întâmpină un risc cu 66% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism, conform unui studiu realizat la Universitatea californiană Davis, transmite luni AFP.

Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei Environmental Health Perspectives, se concentrează asupra legăturilor dintre viața într-un mediu în care se folosesc pesticide și riscul de a aduce pe lume copii suferind de autism, dar nu evidențiază o relație de tip cauză-efect între cele două.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare a cărei incidență a crescut foarte mult în ultimii ani în SUA, creștere care ar putea, totuși, să fie corelată cu perfecționarea metodelor de diagnoză — în cursul anului 2000, incidența cazurilor de autism era de 1 copil la 150 de nașteri, iar în 2010 s-a ajuns la 1 copil din 68 de nașteri.

Citeste si:  Dr. Christa Todea-Gross: "Vaccinurile: prevenţia care îmbolnăveşte şi uneori chiar ucide”

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au examinat datele cu privire la utilizarea pesticidelor în California în zona de reședință a 1.000 de mame care participau la un studiu despre familiile cu copii autiști.

„Am examinat unde trăiau participantele la studiu în perioada în care au fost gravide și în momentul nașterii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Irva Hertz-Picciotto, vicepreședinte al Departamentului pentru Științe și Sănătate Publică din cadrul Universității Davis.

Conform legilor californiene, fermierii trebuie să menționeze tipul de pesticide pulverizate, data pulverizării și cantitatea folosită.

Citeste si:  Avion rus doborât de Turcia: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei

„Am constatat că, de cele mai multe ori, în apropierea gospodăriilor unde s-au născut copii cu autism sau cu retard au fost folosite frecvent mai multe tipuri de pesticide”. Aproximativ o treime dintre participanții la studiu trăiau pe o rază de până la 1,75 kilometri de locuri în care se folosesc pesticide.

Oamenii de știință au descoperit și faptul că riscurile de autism sunt mai ridicate în cazul în care mamele intră în contact cu substanțele pesticide în al doilea și respectiv al treilea trimestru de sarcină, dezvoltarea neurologică a fetusului fiind extrem de sensibilă la pesticide.

Citeste si:  Ponta: Dacă PSD, UNPR şi PC cred că eu sunt soluţia, voi candida la Preşedinţie

„Acest studiu confirmă rezultatele unei cercetări precedente care identifica existența unor legături între nașterea unor copii cu autism și expunerea mamelor, în perioada sarcinii, la o serie de produse chimice folosite în agricultură, în California”, conform lui Janie Shelton, coordonatoarea noului studiu, a cărui concluzie, spune ea, este simplă: „femeile gravide trebuie să evite orice contact cu produsele chimice folosite în agricultură”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata