EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Vindecarea prin vizualizare creatoare

  • Imaginile mentale sunt la fel de reale ca emoţiile noastre

A vizualiza, a lucra asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: inseamna sa gasim, sa descoperim sau sa cream o imagine mentala, o forma-gand. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, poseda toate caracteristicile incidentelor, obiectelor sau situatiilor pe care le intalnim zi de zi in realitate. Diferenta consta in faptul ca, spre deosebire de obiectele percepute in starea de veghe, ele nu au o forma fizica, substantiala.

Totusi, aceste imagini mentale poseda o energie proprie. Ne putem gandi la aceste imagini ca la niste „copii” ai mintii noastre. Noi le dam nastere, pentru ca ele sa actioneze in numele nostru ca niste agenti vindecatori si sa stimuleze chiar ele procesul de vindecare.

Descoperind sau creand aceste imagini, noi ne angajam intr-un proces plin de semnificatii. Imaginile sunt la fel de reale ca si emotiile noastre, la fel de pline de sensuri ca si visele noastre nocturne. in mod evident, ceea ce noi cream este o realitate subiectiva, dar o realitate, dotata cu puterea de a afecta corpul nostru fizic si de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastra personalitate.

Pregatirea mintii pentru munca de vizualizare vindecatoare cuprinde patru aspecte principale. Primele doua constituie punctul de plecare al intregii operari asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein: intentie si linistire. Celelalte doua fac parte din experienta de operare asupra imaginii ca atare; ele au fost numite: purificare si respectiv transformare.

 

  • Intenţia este voinţă dirijată

Puterea imaginatiei este legata in mod direct de intentie (actiunea mentala care canalizeaza atentia si actiunile noastre). Toata lumea stie ce este intentia: „Am intentia sa plec in concediu luna viitoare”, spunem noi, si ne facem programul in functie de aceasta. Intentia ne ghideaza in toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative.

Care este insa legatura sa cu vizualizarea vindecatoare? Cand efectuam un exercitiu asupra imaginii, vom incepe intotdeauna prin a ne defini si clarifica intentiile (ce vrem sa realizam prin acest exercitiu). Daca, de exemplu, dorim sa ne vindecam o fractura, inainte de a incepe, va trebui sa ne spunem ca ne vom suda la loc osul. Este ca si cum ne-am da noua insine o instructiune interioara.

Intentia este o vointa dirijata. Ea este esentiala in munca de autovindecare generata de imagini. Utilizandu-ne imaginatia, ne dirijam vointa catre interior pentru ca sa ne aduca o sanatate mai buna si o viata mai frumoasa. Vom deveni astfel stapanii propriei noastre vieti.

 

  • Liniştirea minţii conferă claritate imaginilor

Aspectul interior al linistirii este relaxarea. Exercitiul descris anterior incepea, asa cum probabil ati remarcat, printr-o expiratie profunda. A expira profund de cateva ori, in functie de caz, este suficient pentru a obtine gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profunda nu este recomandata aici. De fapt, ea risca sa ne „adoarma” constiinta sau chiar sa ne adoarma de-a binelea, facandu-ne in orice caz mai putin sensibili la experienta imaginii.

Aici scopul nu este relaxarea in sine, ci producerea anumitor imagini care sa fie apoi rememorate. Atentia este o stare de spirit indispensabila, iar activitatea imaginativa in sine amplifica atentia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata