INHGA: Cod Galben de inundaţii în 15 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea, până joi la 12,00

17

Hidrologii au emis, miercuri, 25 iunie, o avertizare Cod Galben de inundații, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, valabilă în 15 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea începând cu ora 15,00 până joi la prânz.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, în intervalul 25 iunie, ora 15,00 — 26 iunie ora 12,00, având în vedere situația hidro-meteorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, Olt, Argeș, Trotuș, Bârlad, Jijia și râurile din Dobrogea.

Citeste si:  România a absorbit doar 10% din fondurile europene pentru perioada 2007-2009

Hidrologii instituie, astfel, Cod Galben pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară, Timiș superior, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Timiș și Caraș-Severin), Drincea, Desnățui, Jiu superior și afluenții săi din județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj, afluenții Oltului din județele Sibiu, Vâlcea și Gorj, Argeș superior și afluenții săi din județele Argeș și Dâmbovița, Trotuș superior și afluenții săi din județele Harghita și Bacău, Bârlad (județele Vaslui, Galați și Iași), Jijia (județele Botoșani și Iași) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

Citeste si:  CENTRU MEDICO-CHIRURGICAL FRANCO-ROMAN SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

De asemenea, scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce și pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal și munte, din județele Arad, Albă, Hunedoara, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Bistrița-Năsăud, Suceava și Neamț.

Specialiștii INHGA menționează, totodată, că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.

Avertizarea hidrologică a fost transmisă către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Administrația Națională ‘Apele Române’ /ANAR/, Ministerul Administrației și Internelor /MAI/, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Șiret, Prut, Dobrogea-Litoral.

Citeste si:  Cod galben de ploi abundente şi instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor de vineri dimineaţă până sâmbătă noapte

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice prognoza ar putea fi actualizată în perioada următoare, precizează INHGA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata