O invenţie pe zi: Telecopiatorul

13

La 27 noiembrie 1843, englezul Alexander Bain (1811-1877) depunea un brevet intitulat ”Metodă pentru a face copii la distanță printr-un mijloc de electricitate”. Acest sistem de reproducere la distanță a unei imagini fixe cu ajutorul pendulelor este strămoșul telecopiatorului.

Fizicianul italian, abatele Giovanni Caselli (1815-1891) a fost considerat autorul primelor experiențe operaționale de reproducere a imaginilor fixe la distanță, în 1862. El a adăugat la pendulul lui Alexander Bain un sistem simplu, dar foarte eficace, de sincronizare: pantelegraful. El a fost exploatat între 1865 și 1870 pentru transmiterea de imagini fixe între mai multe orașe din Franța în special între Paris și Marseille.

Citeste si:  Senzor care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului

Alexander Bain s-a născut la Watten, Scoția. Fabricant de instrumente și ceasuri el a patentat bazele reproducerii în facsimil. A fost un priceput inventator și tehnician care a instalat și primele linii telegrafice de-a lungul căii ferate între Edinburgh și Glasgow.

În 1842, a propus un sistem de transmisie telegrafică în facsimil, bazat pe descoperirea fizicianului Edmond Becquerel. Bain a propus ca literele metalice ale alfabetului să poată fi transmise chimic și anume ca ele să fie scanate de un dispozitiv pendular și telegrafiat de un pendul sincronizat în momentul când ia contact cu o bucată de hârtie chimică.

Citeste si:  Proiect UE pentru a se măsura poluarea aerului şi nivelul de zgomot

Istoricii au asociat ideea lui Bain cu faxul modern de astăzi. Totodată lui Bain i-a fost atribuită și ideea scanării imaginii care poate fi separată în mai multe părți mici pentru a fi transmisă. Invenția sa a atras atenția asupra nevoii de sincronizare între transmitere și primire într-o ordine bine stabilită.

Alexander Bain s-a stins din viață, în 1877, la Kirkintilloch. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata