Preşedintele ucrainean ia în calcul anularea armistiţiului după doborârea unui elicopter

10

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat marți că ar putea pune capăt armistițiului pe care l-a decretat unilateral, după moartea a nouă soldați ucraineni uciși în prăbușirea elicopterului la bordul căruia se aflau, doborât de rebeli proruși, transmite AFP.

‘Șeful statului nu a exclus renunțarea la armistițiu înainte de termenul de expirare prevăzut dat fiind că acesta este în mod constant încălcat de rebeli controlați din străinătate’, se precizează într-un comunicat dat publicității de președintele proocidental, care face în mod clar trimitere la Federația Rusă.

Citeste si:  Ucraina decisă să ceară Rusiei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari pentru Crimeea şi Donbas

Distrugerea aparatului de zbor demonstrează că reducerea tensiunilor rămâne pentru moment doar la stadiul de deziderat, în pofida unei intense activități diplomatice consacrate acestei crize.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, elicopterul — un Mi-8 — a fost doborât în plin zbor în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebele, ce a cunoscut începând din aprilie unele dintre cele mai dure confruntări din estul Ucrainei. Elicopterul ar fi fost atacat cu o rachetă sol-aer portabilă, o armă livrată rebelilor pe sub mână de către Moscova, conform ucrainenilor. În ceea ce o privește, Rusia neagă că le-ar furniza arme rebelilor.

Citeste si:  Activistul pentru confidențialitate depune plângeri împotriva instrumentului de urmărire Apple

Potrivit președintelui Poroșenko, forțele sale au fost atacate de 35 de ori de când el a ordonat implementarea unui armistițiu vineri seară. În context, șeful statului le-a ordonat trupelor sale să riposteze ‘fără ezitare’ la atacurile rebelilor, conform comunicatului menționat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata