O invenţie pe zi: Pepsi Cola

20

Povestea Pepsi Cola începe în orașul New Bern din Carolina de Nord în vara toridă și umedă a lui 1898. În speranța obținerii unei băuturi răcoritoare care să atragă clienții, tânărul farmacist Caleb Bradham experimentează diferite combinații de mirodenii, esențe și siropuri.

Într-un final obține un amestec original din extract de nucă de cola, vanilie, apă carbogazoasă, pepsină și uleiuri pe care însetații clienți îl botează ”Băutura lui Brad”. Pentru a scoate în evidență ingredientele din compoziția băuturii și presupusele beneficii ale acestora (pepsina, o enzimă care ajută la digestie și cofeina, un alcaloid din nucile de cola cu efect energizant), Caleb a decis să-și vândă băutura sub denumirea de Pepsi-Cola.

Citeste si:  Ponta: Nu creşte cota unică de la 16%, încercăm să ducem la 12% şi la 8% pentru anumite categorii defavorizate

Creșterea rapidă a vânzărilor l-a determinat pe tânărul farmacist să ia hotărârea înființării unei companii care să comercializeze noul produs. În 1902, ia naștere Compania Pepsi Cola cu sediul în modesta cameră din spate a farmaciei lui Caleb Bradham.

Deși la început Caleb își prepara singur amestecul răcoritor pe care îl vindea apoi exclusiv în farmacia sa, a realizat în scurt timp avantajele pe care le-ar putea obține în urma îmbutelierii băuturii Pepsi. Afacerea a început să crească, iar la 16 iunie 1903 Pepsi Cola a fost înregistrată ca marcă la Oficiul de Brevete al Statelor Unite. În același an, Caleb a înregistrat o vânzare de aproximativ 30.000 de litri, îmbiindu-și clienții cu sloganul ”Înveselește, înviorează, ajută la digestie”.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Locomotiva cu abur

Pepsi Cola s-a bucurat de succes până la izbucnirea primului război mondial când creșterea costurilor de producție au provocat declinul afacerii. În pragul falimentului, compania a fost preluată, în 1931, de Charles G. Guth, președintele firmei producătoare de dulciuri Loft Incorporated. După 15 ani neprofitabili, Pepsi Cola a devenit unul dintre cele mai importante nume pe piața băuturilor răcoritoare, poziție de top pe care o păstrează și astăzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata